Opinie

De toekomst bestaat uit rare internet-termen

Marjolein, David, Isa en Mirte spelen het racespel Mario Kart op de Wii, de spelcomputer van Nintendo. Via internet kan er ook geracet worden tegen de buren van twee huizen verder. (Column) Beeld
Marjolein, David, Isa en Mirte spelen het racespel Mario Kart op de Wii, de spelcomputer van Nintendo. Via internet kan er ook geracet worden tegen de buren van twee huizen verder. (Column)

De vriendin die tot een jaar geleden altijd maar vroeg waar zíj nou een computer of een mobiel voor nodig had, zelfs zij heeft nu een e-mailadres via Gmail. Ik maakte laatst een paar leuke foto’s toen zij met man en kinderen een computerspel speelde op de Wii en toen ze die zag, stond ze erop dat ik die meteen naar haar mailde.

Jaap Meijers

De heersende gedachte is volgens mij dat internet en computers vooral voor jongeren zijn. Mensen van boven de 25 mogen er ook gebruik van maken, maar die snappen er maar weinig van. Die moeten leren internetten van hun kinderen, en als hun kinderen al volwassen zijn dan moeten ze op cursus. Er bestaan nog mensen die niet wíllen leren hoe ze internet kunnen gebruiken in hun dagelijks leven en die zich compleet aan al die nieuwigheid onttrekken, maar die zijn excentriek.

Eerder deze maand heb ik ontdekt dat dat stereotype beeld in ieder geval deels niet klopt. Ik mocht een gastcollege geven aan een groepje studenten van de universitaire opleiding Journalistiek en Nieuwe Media in Leiden. Ik vertelde over kranten en hun nieuwssites, over online trends en nieuwe technieken. De studenten waren leuke, jonge mensen en ik veronderstelde dat ik ze niks meer hoefde te vertellen over internet. Dat viel dus tegen. Glazige blikken toen ik het had over Twitter, Flickr, RSS-feeds en web 2.0. Niet erg natuurlijk, het zijn pas tweedejaars en dit is niet hun hoofdvak, maar het is dus niet zo dat als je jong bent je vanzelf ook alles over internet weet.

Ik weet eigenlijk niet precies wat dat nou betekent. Is er een leeftijdsonafhankelijke internet-elite die alles volgt en die trendsettend is? Blijven er mensen die een beetje mailen en Buienradar bekijken, maar die verder niet zo door hebben wat er zich allemaal online afspeelt? En als er steeds meer mensen zijn die achterlopen, omdat de ontwikkelingen snel gaan, is dat dan erg? Wat ik wél weet, is dat iedereen vanzelf steeds meer met internet te maken krijgt, of ze het nou willen of niet. Lekker makkelijke voorspelling misschien, maar echt, ook afgelopen jaar is de wereld weer flink veranderd wat dat betreft. Het Belgische ’mondiale magazine’ MO* zette deze week op een rijtje hoe het wereldnieuws afgelopen jaar door sociale netwerksites werd bepaald. De aanslagen in Mumbai werden door ooggetuigen verslagen door te twitteren en foto’s op Flickr te publiceren, Obama zegevierde door via internet vrijwilligers te mobiliseren, en alleen dankzij blogs en fora komt in Rusland de waarheid nog naar buiten: „Internet is een van de redenen waarom Rusland nog geen autoritair regime is”. Ik weet niet of de jeugd de toekomst heeft, maar dat al die rare afkortingen en internet-termen iets met die toekomst te maken hebben, lijkt me zeker.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden