De tijd van de anti-autoritaire opvoeding

Het oranje fonduestel, de bosposter tegen de muur, de Brabantia-broodtrommel, en planten. Heel veel planten. Ze zijn allemaal aanwezig op een expositie over de jaren zeventig in Den Bosch.

Het Noordbrabants museum in Den Bosch opent vandaag ’Wauw! Nederland in de jaren ’70’.

Voor de tentoonstelling kon het publiek, net als twee jaar terug voor ’Knus’ (jaren vijftig), spullen aandragen. Het museum rekent op massale belangstelling.

Naarmate je ouder wordt, lijkt de tijd sneller te gaan, maar bij Wauw! lijkt dertig jaar geleden wel gisteren. Alledaagse dingen verdwenen geruisloos uit beeld, maar zo bij elkaar gezet zou je ze zo weer gaan gebruiken. Bijvoorbeeld het oranje fonduestel. Maar wel eerst de muur tussen woonkamer en keuken doorbreken en een bistrobar timmeren. Biezen matten op de vloer, schrootjes tegen de wand, een bosposter aan de muur en planten. Heel veel planten. Staat de apostelrosé koud? Laat dan de gasten maar komen. Leg die Afghaanse jas maar op de grond.

Toch hebben maar heel weinig dingen uit de tijd van de oliecrisis, Fred Haché en de Brabantia-broodtrommel de tand des tijds doorstaan. Max Tailleur (’Geen Geintjes’) zie je nergens meer in het kleinste kamertje.

En een groene wc-pot ook al niet. Net zo min als een pot in tuinbroek. Reclame voor rookwaar mag niet meer. Toen nog wel: ’Draai een Drum voor elkaar’. Slechts designmeubelen en attributen uit de tijd van de seksuele bevrijding bleven bij de tijd.

’Wauw!’ toont een zitmeubel dat nog in elk modern interieur past. Voor seks is er een speciale vitrine. Niet gedateerd zijn de anticonceptiepil en de condoomautomaat. Relatief gedateerd is een serie dildo’s. Gedateerd is het NVSH-bord dat de weg wijst naar de parenavond.

De jaren zeventig vormden een omstreden decennium. Vol van idealisme en zelfontplooiing, met als exponent de VOS-cursus (vrouwen oriënteren zich op de samenleving). Maar ook vol van geitenwollen sokken, vaak destructieve basisdemocratie en ’aksie’. Na de revolutionaire sixties was het de beurt aan Abba en Donna Summer, compleet met brave discobol. Op het laatst stak als protest punk de kop op.

Een Renault 4 kostte 4495 gulden. Premier Den Uyl zien we in een wrange polonaise met het Nederlands elftal, dat in 1974 de WK-finale verloor. Joop Zoetemelk zat nog bij Mars Flandria.

Boer Koekoek stond lijst 9: ’Voor recht, vrijheid en gezag’. Niet toevallig in die tijd van de anti-autoritaire opvoeding. Ook toen al ging menigeen de tolerantie te ver. Toch bijzonder in het licht van de tegenwoordige tijd, waarin ’crimineeltjes’ niet veel later ’Marokkaanse straatterroristen’ zijn. Dat het in Nederland nog eens over opvoedingskampen zou gaan, had niemand in de seventies gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden