De tijd is rijp voor het basisinkomen

Norbert Klein Beeld anp
Norbert KleinBeeld anp

De arbeidsmarkt is zo veranderd, daar passen nieuwe concepten bij. Sluit dus niet langer de ogen voor het basisinkomen, betoogt Norbert Klein van de Vrijzinnige Partij.

Norbert Klein

We leven in 2015, de wereld is flexibel. De trend is dat mensen zelf de regie nemen over hun leven, zelf vorm geven aan hun leven. Je ziet dat overal om je heen. Mensen werken in deeltijd, velen doen aan vrijwilligerswerk of worden zzp'er. Mensen kiezen ervoor om langer door te werken of willen juist eerder stoppen.

Tegelijkertijd zie je dat de overheid niet meebeweegt met deze trend. Er worden allerlei toeslagen, uitkeringen en fiscale maatregelen (inclusief een nog complexere handhaving en boetesysteem) in het leven geroepen om alles nog enigszins te herverdelen. Het neveneffect van al deze toeters en bellen is dat werken in veel gevallen niet meer lonend is. Dan is het niet gek dat mensen niet meer willen werken.

Dat moet veranderen. Het wordt tijd dat de overheid anticipeert op trends uit de maatschappij in plaats van deze tegen te werken. Wij zien dat de maatschappij vraagt om flexibiliteit, als overheid dien je hier op in te spelen. Het antwoord: een onvoorwaardelijk basisinkomen.

Versimpeling, evenwichtigheid en sociale zekerheid zijn daarbij sleutelwoorden. Om te komen tot de noodzakelijke vernieuwing van onze verzorgingsstaat moeten alle bestaande inkomensregelingen worden vervangen door één basisinkomen. Een basisinkomen is een vast (maand-)inkomen, dat de overheid aan iedere burger verstrekt zonder daar voorwaarden aan te stellen. Het heet basisinkomen omdat het basaal genoeg is om van rond te komen. Wie een hoger inkomen wil, wordt gestimuleerd andere bronnen zoals inkomsten uit arbeid te verwerven.

De voordelen spreken voor zich. De ingewikkelde regelingen, uitvoerings- en controlekosten die nu daarvoor worden gemaakt, zullen niet meer nodig zijn.

Stoppen met werken
De betaalbaarheid staat of valt met de gedragseffecten die worden veroorzaakt door het basisinkomen. De angst dat mensen met een basisinkomen massaal stoppen met werken lijkt ongegrond. In een Zwitserse documentaire uit 2008 (zie hieronder) werd mensen gevraagd of zij zouden stoppen met werken als zij een basisinkomen zouden ontvangen. 60 procent antwoordde 'nee', 30 procent geeft aan misschien wel minder te gaan werken. De meerderheid, 80 procent, dacht dat anderen, dus niet zijzelf, wel zouden stoppen met werken.

Het overgrote gedeelte van de bevolking wil dus wel degelijk werken. Dit kan zijn omdat zij meer inkomsten willen hebben dan alleen het basisinkomen, of omdat zij op deze manier voldoening uit het leven kunnen halen. Er zullen daarom vermoedelijk meer deeltijdbanen ontstaan of er zal steeds meer flexibel op projectbasis gewerkt worden. Zeker is dat mensen meer kiezen voor een invulling waar zij voldoening uit halen. Dit kan naast betaald werk ook vrijwilligerswerk zijn.

Op lokaal niveau worden allerlei goedbedoelde initiatieven met regelarme bijstand of crowdfundingprojecten ontwikkeld. Dat wordt 'basisinkomen' genoemd, maar dat is het niet. Het is namelijk selectief, tijdelijk en elitair. Toch geven die initiatieven aan dat van onderop het concept van een basisinkomen aanspreekt. Het is dan ook tijd om ook nationaal met elkaar de discussie echt aan te gaan. In de Tweede Kamer wordt daar schoorvoetend en met veel tegenzin over gesproken. Het liefst vrijblijvend in de marge. Maar veel langer kan de landelijke politiek de ogen niet sluiten. Het wordt tijd dat we serieus naar het onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen gaan kijken. Ik pak die handschoen graag op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden