De tijd dringt voor de bedreigde bosolifant

gabon | Zelfs in een natuurreservaat is de bosolifant niet veilig. Stropers laten zich door een hek niet afschrikken.

JOEP ENGELS en REDACTIE WETENSCHAP

Het Minkébé oerwoud in Gabon werd twintig jaar geleden uitgeroepen tot nationaal park, speciaal om de bosolifant te beschermen. Dat was nodig ook, van het kleinere neefje van de Afrikaanse savanneolifant waren wereldwijd nog hooguit honderdduizend exemplaren over en jaarlijks werden er duizenden door stropers gedood.

Maar het park bood geen veiligheid. Tussen 2004 en 2014 zijn daar meer dan 25.000 bosolifanten gedood om hun ivoor, schrijven biologen in het vakblad Current Biology. Dat is zo'n 80 procent van de populatie in het park. "Dit verlies is een zware tegenslag voor de bescherming", concluderen ze.

De biologen maken de regering in Gabon geen verwijten. Dat wil zeggen, sinds 2011 doet die wat ze kan. Voor die tijd had de bewaking van het park een lage prioriteit, maar in dat jaar werd een groep van zesduizend illegale immigranten, voornamelijk uit het noordelijke buurland Kameroen, verdreven. De groep zocht midden in het park naar goud, maar maakte zich ook schuldig aan stroperij.

Gabon verdubbelde het budget voor het park, richtte een parkwacht in en gaf de bosolifant de status 'volledig beschermd'. In 2012 was het het eerste Afrikaanse land dat zijn ivoorvoorraad publiekelijk en onder veel publiciteit verbrandde.

undefined

Poephopen

Het mocht niet baten, ook de laatste jaren wordt nog volop in het park gestroopt. Maar nu vooral vanuit Kameroen. Daar kwamen de biologen achter toen ze de olifanten begonnen te tellen. Of beter gezegd, de poephopen van de dieren. Dat is in een park van 7.500 vierkante kilometer - ongeveer een vijfde van Nederland - een betrouwbaardere methode.

Vooral in het noorden van het park, waar het aan Kameroen grenst, troffen ze nauwelijks poep aan. Daar ligt ook een grote weg die naar Douala leidt, een belangrijk centrum van de ivoorhandel.

Bescherming van de olifant kan daarom niet zonder internationale samenwerking. Het dier is volgens de biologen 'ernstig bedreigd', maar wordt nu tot de Afrikaanse olifanten gerekend en is daarom slechts 'kwetsbaar'. De IUCN die dergelijke rode lijsten opstelt, vond de bosolifant geen aparte soort. De tijd om dat inzicht bij te stellen begint te dringen, schrijven de biologen bitter.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden