De tien van '10: Games

Red Dead Redemption Beeld
Red Dead Redemption

AMSTERDAM - 2010 Was het jaar waarin Microsoft en Sony hun nieuwe besturingssystemen uitbrachten. Daarnaast kwamen er op de verschillende platformen weer diverse topgames uit. Een overzicht.

Van onze verslaggever Thomas van der Kolk

1. Red Dead Redemption
Met name in de wereld van de videogames had het Wilde Westen jarenlang een nogal stoffig imago. Cowboy's, paarden en revolvers, dat levert nooit een origineel spel op, was de gedachte. Totdat Red Dead Redemption dit jaar langs kwam. Ontwikkelaar Rockstar is erin geslaagd om het genre een nieuw leven in te blazen. Het spel heeft duidelijke Grand Theft Auto-invloeden maar is toch vernieuwend genoeg. Naast een singleplayer met een boeiend verhaal en een uitgebreide multiplayer zijn er inmiddels ook al vele uitbreidingen verschenen. Cowboyliefhebber of niet, met dit spel ben je wel even zoet.

2. Call of Duty: Black Ops
Sterren werden opgetrommeld, winkels gingen 's nachts open en de gamepers was op voorhand al lyrisch. De met veel bombarie geïntroduceerde first person shooter Call of Duty: Black Ops kon haast geen flop meer worden. En werd het ook niet: de game bracht binnen vijf dagen een recordbedrag van 650 miljoen dollar op, en is daarmee succesvoller dan een spel, film of muziekalbum ooit geweest is. De korte maar intensieve eenpersoons-modus is dik in orde, maar het spel straalt pas echt in de online stand voor meerdere spelers.

3. Xbox Kinect
Een spel besturen door met je handen te zwieren en zwaaien: bij de introductie van de Wii in 2007 was dit nog revolutionair. Maar de techniek staat niet stil. Kinect, dat los is aan te schaffen voor de Xbox 360 van Microsoft, gaat een flinke stap verder. Er is geen afstandsbediening meer, maar je gebruikt nu je hele lichaam om een spel te besturen. Ook de menu's worden genavigeerd met behulp van armgebaren en stemcommando's. Grootste nadeel, vooralsnog: de beschikbare spellen - vooral sport, yoga en dansgames - zijn leuk voor de hele familie, maar voor de echte gamer zit er nog weinig boeiends bij.

4. Super Mario Galaxy 2
's Werelds bekendste loodgieter, die dit jaar zijn 25ste verjaardag vierde, liet in 2010 weer veel van zich horen. Nintendo's mascotte Super Mario was onder meer te zien in het fijne New Super Mario Bros Wii, en in Super Mario Galaxy 2. De veranderingen ten opzichte van het eerste deel zijn niet heel erg groot. Maar Nintendo heeft de beste elementen daaruit gehaald, uitgebreid en geperfectioneerd, waardoor - hoewel het bijna onmogelijk werd geacht - uiteindelijk een nog betere driedimensionale platformer is ontstaan.

5. Donkey Kong Country Returns
Ook Mario's vijand Donkey Kong ontbreekt niet in 2010. De grote aap, bekend van één van de eerste speelhalklassiekers, draafde de afgelopen jaren vaak op in een bijrol. Fans die hem weer eens een eigen titel gunden, kregen hun zin met Donkey Kong Country Returns, dat is gebaseerd op de populaire Donkey Kong Country-serie uit de jaren '90. De basis van die serie is herkenbaar, maar er zijn genoeg frisse elementen toegevoegd, zoals de mogelijkheid om met z'n tweeën samen te werken, om van het spel een echte Nintendo-klassieker te maken.

6. Alan Wake
Het horrorgenre lijkt af en toe wat tekenen van slijtage te vertonen. Aangevallen worden door hordes zombies kan leuk en opwindend zijn, maar vernieuwend is het allang niet meer. Alan Wake heeft gelukkig een hele andere benadering. Het is een Stephen King-achtig verhaal over een horrorschrijver die wordt gemarteld door zijn eigen fantasie. Het verhaal wordt verteld in de vorm van een televisieserie bestaande uit meerdere 'episodes'. De gameplay is relatief simpel, met als basisprincipe dat je wapens nutteloos zijn zonder gebruik van je haperende zaklamp. Die combinatie maakt Alan Wake een avontuur dat je - vooral in de nachtelijke uren - nog lang zal bijblijven.

7. Assassin's Creed: Brotherhood
Assassin's Creed: Brotherhood is geen Assassins Creed 3, maar ook geen uitbreiding van deel 2. Critici waren sceptisch: in hoeverre gaat het hier om een volwaardige game? De kritiek is verstomd nu het spel uit is. Assassin's Creed draait om het zo stil mogelijk uitschakelen van je doelwitten, en ook bij Brotherhood is dat je belangrijkste taak. Het spel voegt echter ruimschoots voldoende nieuwigheden toe, zoals een vermakelijke multiplayer. Maar alleen al met de prachtige recreatie van het oude Rome verdient de game een plek in deze lijst.

8. Angry Birds
Je kunt je afvragen of Angry Birds wel in deze lijst thuis hoort. Het is immers een spelletje voor de mobiele telefoon, en die werden lange tijd niet door iedereen tot de echte videogames gerekend. Het mobiele platform is de laatste jaren echter enorm gegroeid, en het zeer verslavende puzzelspelletje Angry Birds is daar het grootste bewijs van. Je doel: katapulteer vogels tegen gebouwen om die in te laten storten en de gemene varkens te verpletteren. Zo simpel en doeltreffend dat vele fans inmiddels snakken naar deel 2.

9. PlayStation Move
Ook Sony bracht dit jaar zijn nieuwe besturingssysteem op de markt. De PlayStation Move meet alleen armbewegingen en is in dat opzicht dus minder revolutionair dan de Kinect van Microsoft. Dat hoeft niet per sé een minpunt te zijn. Veel gamers zullen blij zijn dat er nog wat knoppen in te drukken zijn. Ook wat betreft het aanbod aan spellen lijkt Sony de verstokte gamer niet te zijn vergeten.

10. World of Warcraft: Cataclysm
De spelwereld Azeroth is voor de derde uitbreiding van het populairste online rollenspel World of Warcraft volledig op zijn kop gezet. Steppes zijn vulkanen geworden, ravijnen zijn onder water gelopen. Een slimme manier van uitgever Blizzard om de miljoenen mensen wereldwijd die het land in hun vrije tijd bevolken, nog jarenlang aan zich te binden.

Uw top-10 ziet er wellicht heel anders uit. Twitter uw favoriete titels naar de Volkskrant, en/of gebruik de hashtag #10van10.

null Beeld
Call of Duty: Black Ops © anp Beeld
Call of Duty: Black Ops © anp
PlayStation Move Beeld
PlayStation Move
World of Warcraft Beeld
World of Warcraft

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden