'De thuiszorg kan veel efficiënter werken'

interview | Doekle Terpstra verwacht partijen op één lijn te krijgen

Maandenlang was Doekle Terpstra (59) bezig om gemeenten en thuiszorgaanbieders zover te krijgen om een nieuwe branchecode te ondertekenen: gemeenten moeten genoeg betalen en zorgaanbieders mogen niet te laag inschrijven bij aanbestedingen. Slechts 49 gemeenten en acht aanbieders tekenden.

Op een kleine 400 gemeenten en zo'n 500 zorgaanbieders is dat wel erg mager. Is het mislukt?

"Nee, zeker niet. Want de grootste aanbieders, zoals TSN, Tzorg en Verian hebben de code ondertekend. En de grootste gemeenten doen ook mee. Wij gaan uit van het zwaan-kleef-aan-principe en hopen dat de rest wel zal volgen.

Waarom denkt u dat er zo weinig gemeenten meedoen, en sommige de code zelfs expliciet afwezen?

De pakweg twintig afwijzers hebben mij verteld niet tegen de inhoud te zijn, maar dat ze huiverig zijn om zich te binden aan prijskaders. Gemeenten zien die enorme bezuinigingen en zijn bang dat ze in het pak genaaid worden."

Logisch toch?

"We leven niet in een bananenrepubliek. Mensen in de thuiszorg behoren gewoon tegen fatsoenlijke voorwaarden te werken. Het kan toch niet zo zijn dat gemeenten meedoen aan een race naar de bodem?"

Zion Jongstra, directeur van thuiszorgaanbieder TSN, zei in deze krant dat zelfs de gemeenten die de code hadden ondertekend, de kostprijs niet wilden betalen.

"Misschien heeft hij wel te hoge kosten. Zorgaanbieders blijven nog wel onderdeel van de markt. Je kunt gemeenten niet dwingen om daarvoor te betalen. In de code staat alleen dat aanbieders met de vergoeding van de gemeente hun medewerkers volgens de cao moeten kunnen betalen."

Maakt het nog uit of partijen de code ondertekenden? Van Rijn heeft gemeenten min of meer verplicht zich eraan te houden.

"Jazeker, want aanbieders kunnen óók tekenen. Die code gaat niet alleen over lonen, maar ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ik hoop dat de code een positief discriminerend effect zal hebben, dus dat gemeenten alleen maar in zee willen met aanbieders die tekenen."

Wat als een wethouder zich er straks niet aan houdt?

"Ik vind het nog wat prematuur om over strafmaatregelen na te denken. Wij vinden dat er een krachtige begeleidingscommissie moet komen, die dat in de gaten moet houden. Uiteindelijk zal Van Rijn wethouders dan op het matje roepen."

Als er niet structureel meer geld bijkomt, maar wel van gemeenten wordt verwacht dat ze fatsoenlijk betalen, dan kan dat toch alleen maar betekenen dat er straks veel minder mensen thuiszorg krijgen?

"Er wordt nagedacht om de sector beter in te richten. Nu komt er iemand om te poetsen, een tweede voor de medicijnen en een derde voor de administratie. Dat is enorm inefficiënt. Er zijn al aanbieders die meer denken in het bredere begrip dienstverlening aan huis. Denk aan schoonmaken, administratie of hovenierswerk. Als je dat goed inricht, kunnen meer mensen profiteren van hetzefde geld."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden