De Thaise visindustrie is nog steeds een hel voor werknemers

Cambodjanen en Burmezen lossen een Thais vissersschip.Beeld EPA

Thailand beloofde de EU menselijke werkomstandigheden. Dat lukt onvoldoende, meldt Human Rights Watch.

Uitbuiting, gedwongen arbeid en mensenhandel komen nog veelvuldig voor in de Thaise visindustrie, meldt een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat vandaag wordt gepubliceerd. Het rapport verschijnt bijna drie jaar nadat de Europese Unie had gedreigd de export van Thaise visproducten te verbieden als de misstanden niet werden aangepakt.

Volgens HRW heeft de Thaise overheid sinds 2015 enkele verbeteringen doorgevoerd, maar blijven er grote problemen. Zo worden de tienduizenden vissers, veelal arme migranten uit Burma, Cambodja en Laos, blootgesteld aan extreem lange werkdagen, mogen zij vaak niet van werkgever wisselen en ontvangen veel vissers minder dan het minimumloon. Salarissen worden bovendien vaak maar eens per jaar of eens in de zes maanden uitbetaald, wat arbeiders dwingt door te werken.

1 keer per jaar salaris

De Cambodjaanse Chan Kong Kea werkte bijna tien jaar op een vissersboot. Hij verdiende met 10.000 baht per maand (256 euro) iets meer dan het minimumloon, maar ontving zijn salaris pas aan het einde van het jaar. "Dat betekent dat wanneer je voor het eind van het jaar je baan opzegt, je geen cent krijgt uitbetaald", vertelt hij in Phnom Penh.

Kong Kea had geen contract en werkte gemiddeld dertien of veertien uur per dag. "Maar er waren ook periodes dat we veel meer werkten. Ik heb wel meegemaakt dat ik dertig uur achter elkaar moest werken voordat ik uit mocht rusten."

De Thaise visindustrie staat al langere tijd in de schijnwerpers. In 2014 en 2015 onthulden het persbureau The Associated Press en The Guardian dat migranten onder valse beloftes naar vissersboten werden gelokt waar ze ten prooi vielen aan uitbuiting, mishandeling en slavernij.

Export naar EU

De Europese Unie reageerde door Thailand een 'gele kaart' te geven en dreigde de export van Thaise visproducten naar de EU te verbieden als de misstanden niet werden aangepakt. In 2016 had die export een waarde van 427 miljoen euro.

Thailand voerde sindsdien maatregelen door die arbeiders beter moeten beschermen. Maar volgens HRW faalt het toezicht. Zo deden de Thaise autoriteiten in 2015 meer dan 474 duizend inspecties, maar daarbij kwam geen enkel geval van gedwongen arbeid aan het licht.

Volgens Brad Adams, Azië directeur van HRW, moet vooral het Thaise ministerie van arbeid meer doen om arbeiders te beschermen. "Maar dat staat onder druk van grote visserijbedrijven, want dit betekent dat die nu het minimumloon moeten betalen en dan ook nog eens één keer per maand. Zij proberen daarom de boel zoveel mogelijk te vertragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden