De terugkeer van Poirot

Sophie Hannah treedt kundig in voetspoor Agatha Christie

Hercule Poirot is terug. Die conclusie mag je na deze tweede detective van Sophie Hannah met de Belgische gepensioneerde dandy-speurder in de hoofdrol wel trekken. In 1920 wekte Agatha Christie hem tot leven en in 1975 trad hij voor het laatst in een van haar boeken op. Christie zelf overleed een jaar later.

Met goedkeuring van haar erven begon de bekende Britse thrillerschrijfster Sophie Hannah in 2014 aan een comeback van Poirot. 'De Monogrammoorden' oogstten veel bewondering onder recensenten. Ook dit tweede speurwerk 'De nieuwe erfgenaam' met de besnorde en arrogante, maar doortastende detective is ouderwets prettig opgetekend.

Op de eerste bladzijde van het boek staat een plattegrond van een groot landhuis in Ierland. Een aardige binnenkomer, want dit vertoont grote gelijkenis met het bord van het geinige spel Cluedo. U weet wel: waar je als een soort Poirot moet uitvinden wie een moord gepleegd heeft. Was het Professor Pimpel met de Engelse sleutel in de studeerkamer? Of dominee Groenewoud met de loden pijp in de hal?

'De nieuwe erfgenaam' speelt in 1929 op het Ierse landgoed Lillieoak, eigendom van de succesvolle schrijfster Athelinda Playford. Zij heeft twee speurders uitgenodigd voor een diner waarin ze meldt haar erfenis te wijzigen: Poirot en een Londense politieagent, Catchpool. Lady Playford vermoedt dat er onder de overige gasten groot protest zal klinken, omdat ze haar kinderen ten dele heeft onterfd. Met de aanwezigheid van twee gerenommeerde speurders denkt ze een bloedbad te voorkomen. Dat lukt niet, er wordt toch een moord gepleegd, recht onder hun neuzen.

Hannah bedacht zelf die tweede speurder Edward Catchpool, rechercheur bij Scotland Yard in Londen. Hij is door de raadselachtige lady-schrijfster uitgenodigd voor een week op het landgoed om te jagen, schieten en vissen. Met hem drukt Hannah haar eigen stempel op de nieuwe serie rond Poirot.

Poirot zelf is onveranderd en roept als hij hoort hoe de butler de Engelse politieman binnenlaat: 'Catchpool! Mon cher ami!' Die Franse uitroepjes alleen al doen zo aan Agatha Christie denken. In de ontknoping gaat het Cluedo-waardig toe. Poirot geeft een wijdlopige uitleg. Hij verrast vervolgens iedereen, de lezer incluis, met een ingenieuze twist in de clou.

Sophie Hannah: De nieuwe erfgenaam (Closed Casket). Vert. Karin Pijl. The House of Books; 316 blz. euro 19,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden