Framing

De term 'beeldenstorm' is een frame in de discussie rond omstreden standbeelden

null Beeld afp
Beeld afp

De Verenigde Staten zijn verdeeld over de vraag wat te doen met standbeelden uit de tijd van de Burgeroorlog, standbeelden van politici en militairen die vochten voor het behoud van de slavernij. En in die discussie staan de frames lijnrecht tegenover elkaar.

Hans de Bruijn

Daar is allereerst de ‘beeldenstorm’. Dat frame roept een historische emotie op. Bij een beeldenstorm gaat het altijd om de afschaffing van de symbolen van een fout verleden. Na de val van het communisme was er een beeldenstorm, werden beelden van foute dictators omver gehaald. En nu nemen de Amerikanen, eindelijk, ook afscheid van de symbolen van hun foute verleden.

Rechtse media, Fox News voorop, moeten niets hebben van het verwijderen van deze beelden. Wat zijn hun frames?

Een. Het gaat hier om ‘historisch erfgoed’. De geschiedenis van ieder land heeft nu eenmaal donkere kanten. Wie de beelden verwijdert, probeert de geschiedenis te wissen.

Twee. Waar eindigt dit? Worden straks bepaalde boeken uit die tijd ook geweerd uit het publieke leven? Dat gaat op een ‘boekverbranding’ lijken - en dat roept ook een historische emotie op. Boekverbrandingen symboliseren het einde van het vrije woord.

Wat valt op? De Foxframes zijn het spiegelbeeld van het beeldenstormframe. Wanneer hadden we in de geschiedenis beeldenstormen? Als we van foute heersers af wilden. Wie herschrijven de geschiedenis, wie verbranden boeken? Foute heersers.

Hans de Bruijn is bestuurskundige en debatspecialist. Wekelijks analyseert hij de stuurtaal in media en politiek. Lees hier andere afleveringen van zijn rubriek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden