De televisie op schoot en de krant in je broekzak

null Beeld ANP
Beeld ANP

Waar en wanneer je maar wilt. Om de laatste aflevering van 'Boer zoekt Vrouw' te zien hoef je niet meer thuis te blijven. Met digitale televisie, Netflix en Uitzending Gemist kijken Nederlanders hun favoriete programma wanneer het hun uitkomt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vandaag dat het percentage online tv-kijkers tussen 2005 en 2014 gestegen is van zesentwintig naar drieënzestig procent van de internetgebruikers.

"De rollen zijn totaal omgedraaid. Vroeger kon je kiezen: of je neemt de show op, of je kijkt het nu. Tegenwoordig kun je programma's kijken wanneer je wilt", zegt professor Irene Costera Meijer, hoogleraar Journalistiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Volgens haar ligt de macht niet meer in handen van televisiezenders, maar in de handen van de kijker. Jij bepaalt nu wat je kijkt.

Zal het fenomeen 'zappen' dan langzamerhand verdwijnen? Costera Meijer denkt van niet. "Zappen is een zogenaamde 'lean back activiteit', waarbij je uit verveling naar de buis kijkt, onderuitgezakt op de bank met een glas wijn in de hand." Volgens de hoogleraar is achteraf kijken een heel andere gebruikershandeling. "Dan kijk je met meer aandacht. Het is 'lean forward', je kiest bewust een programma, hebt verwachtingen, en geeft het een kans." Digitale televisie zal het zappen niet vervangen, omdat zappen veel vluchtiger is. 'De Roelvinkjes' moeten de zappende kijker echt triggeren voordat hij of zij blijft hangen.

null Beeld CBS
Beeld CBS

Vooral meer ouderen op internet
Het CBS maakte ook bekend dat negen op de tien mensen dagelijks gebruik maakt van internet. In 2005 was 68% van de Nederlanders actief op internet. De snelle verbinding, een verbeterde toegang tot het wereldwijde web en een groter online aanbod zijn de hoofdoorzaken van deze ontwikkeling. Vooral ouderen hebben een online inhaalslag gemaakt. Ruim driekwart van de internetsurfers van 65 tot 75 jaar gebruikte vorig jaar dagelijks internet, terwijl dit in 2005 drieënveertig procent was. Vooral het versturen van e-mails met bijlagen, het bellen via internet en het surfen via zoekmachines is in recente jaren toegenomen onder ouderen. Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar steeg vooral het gebruik van mobiel internet.

Opvallend is het bericht dat de laptop en smartphone de pc en desktop verdringen. Vooral wat betreft de nieuwsconsumptie blijken mobiele apparaten populair. "Dat heeft te maken met het toegenomen checkgedrag van mensen. Ze nemen minder uitgebreid te tijd om te kijken of lezen wat er gebeurt in de wereld." In plaats daarvan wordt vaker, maar korter gecheckt wat de belangrijkste nieuwsontwikkelingen zijn. Wanneer je met je laptop op schoot in bed ligt bijvoorbeeld, of in de trein zit met je smartphone.

null Beeld CBS
Beeld CBS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden