De tegenvallende bal is de meest essentiële bal

Trotse verliezer van IJsland: zo mag Oranje zich nu noemen. Een schrale troost bij het afwezig zijn op dit EK voetbal, dat gaandeweg spectaculair wordt met de afgang van wereldmachten Spanje en Engeland en de opkomst van knuffellandjes als België, Wales en dus IJsland.

Ondertussen wordt er ook hevig strijd geleverd in een andere competitie: wie is de irritantste sportcommentator en welke studio-analist verkoopt de meeste onzin?

Je doet het namelijk niet snel goed in dit vakgebied. Vrij naar Cruijff is de Wet van de Voetbalcommentator: wie zwijgt kan natuurlijk niet winnen, maar hij wie zijn mond opendoet, die verliest zeker.

Afgaande op twittertirades is NOS-commentator Frank Snoeks de gedoodverfde irritatiekampioen, met Arno Vermeulen als runner-up. Van de manier waarop Snoeks de namen van de spelers uitspreekt tot en met zijn humor: niets valt goed. Persoonlijk is mijn probleem dat Frank Snoeks altijd weet wat andere mensen denken. Mijn man heeft al jaren geleden uitgelegd dat je dat nooit kan weten. Of misschien ben ik jaloers dat Snoeks ons diepe inzichten mag bieden als 'er kan maar één keeper in het doel staan' en 'fijn die zwaartekracht, anders ben je zo'n hoge bal kwijt' en daar nog voor betaald krijgt ook.

Voor de titel van de Slechtste Studio-Analist 2016 is zo'n beetje iedereen nog in de running, van de bankzitters in dat saai kabbelende 'NOS Studio France' tot de drukke tafelgasten van 'Voetbal Inside'. Tenminste, als ik de heren televisiekijkers in mijn omgeving mag geloven.

Heb ik zelf geen mening? Nee, niet echt: vrijwel geen enkele analist kan me boeien. Sinds ik de buitenspelval doorkreeg toen ik negen was, kijk ik met plezier naar voetbal en hoor ik onvermijdelijk al het gepraat voor en na de wedstrijden. Maar nooit heb ik het idee dat die analyses bedoeld zijn voor mij, een leek die voetbal gewoon leuke tv vindt. Het jargon van de incrowd beklijft niet, ik krijg het speloverzicht niet mee. De afvallende bal bijvoorbeeld, het blijft een mysterie.

De tegenvallende bal daarentegen, die herken ik wel. Want daarvan zijn er vele en - laat ik ook eens een analyse doen - het is de meest essentiële bal in het voetbal. Zonder de tegenvallende bal hadden we geen reden om naar ons voorhoofd te slaan, vertwijfeld te jammeren, de aanvaller verrot te schelden, de verdediger naar huis te wensen en op vele momenten diep, diep ongelukkig te zijn. Waardoor daarna het geluksgevoel extra overweldigend is, wanneer daar eindelijk, eindelijk die geslaagde bal is, die briljante pass, dat onwaarschijnlijke doelpunt, die onmogelijke overwinning.

Zonder Oranje zijn al deze sensaties dit jaar surrogaat. Wat heeft Jan Mulder toch slim gekozen om tijdens dit EK deskundige te zijn bij de zuiderburen. Een gouden wissel. De zinderende sfeer in het Belgische sportprogramma 'Panenka' voelt als heimwee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden