De Teevendeal was niet in de haak

Fred Teeven Beeld ANP

De schikking die Fred Teeven als officier van justitie in 2000 trof met drugscrimineel Cees H. kan 'de toets der kritiek' niet doorstaan. Dat is de harde conclusie van Marten Oosting, die zijn onderzoek naar de deal vandaag publiceerde.

Teeven deed bij het afsluiten van de schikking van alles achter de rug om van het college van procureurs-generaal, de top van het OM. Die werd niet op de hoogte gebracht van belangrijke details van de overeenkomst. Zo maakte Teeven afspraken over geheimhouding voor de Belastingdienst, en deed hij toezeggingen over strafkorting.

Extra pikant daarbij was de omstandigheid dat de top van het OM zich een jaar eerder had uitgesproken tegen zulke package deals.

Opnieuw in de publiciteit
De zaak trok pas jaren later de aandacht, toen het televisieprogramma Nieuwsuur in 2014 de overeenkomst onder ogen kreeg. Die leek bijzonder gunstig voor Cees H.: in ruil voor een beperkte boete werd zijn vermogen onaangemoeid gelaten. Hij zou zo'n 4,7 miljoen gulden overgehouden hebben aan de deal, die dat geld gelijk witwaste.

Teeven was toen inmiddels staatssecretaris van justitie. Zijn minister Ivo Opstelten zei in reactie op de publiciteit dat Cees H. slechts 1,25 miljoen gulden aan de deal met Teeven had overgehouden, maar dat het bonnetje zoek was.

Later dook het bonnetje alsnog op. Toen tv-programma 'Nieuwsuur' in maart het bedrag van 4,7 miljoen bevestigd kreeg via bronnen rond het ministerie en daar alsnog een schermprint opdook, werd Opsteltens positie onhoudbaar. Ook Teeven besloot op te stappen.

Onvoldoende probleembesef
Opstelten kreeg van Oosting harde kritiek over de manier waarop hij de zaak onderzocht. Die getuigde volgens Oosting van 'onvoldoende probleembesef'. Hij liet het onderzoek uitvoeren door een oud-procureur-generaal, die moeilijk als onafhankelijk te zien was. Bovendien kreeg deze onderzoeker maar twee weken de tijd, en mocht hij niet met Teeven praten. Het leek Opstelten gezien de bestuurlijke verhoudingen handiger als hij dat zelf zou doen.

Oosting tikt verder VVD-minister Edith Schippers op de vingers. Die had eerder dit jaar de suggestie geopperd dat de affaire steeds in de publiciteit werd gebracht om haar partij in diskrediet te brengen. Daar is Oosting niets van gebleken.

Waarom?
Parlementair verslaggever Nicole Besselink volgde de Teevendeal voor Trouw. Ze bestudeert het eindrapport nog. "Maar de vraag die tot nu toe voor mij nog niet beantwoord is, is: waaróm ging Teeven nu akkoord met zo'n riante regeleing voor Cees H.? Die had verschrikkelijk veel vermogen, hoefde uiteindelijk bijna niets hoefde te betalen, en het mij is nog steeds onduidelijk wat Teeven daarmee won. Een mogelijke verklaring is dat H. Teeven van nuttige inlichtingen heeft voorzien in de zaak rondom Johan V., alias de Hakkelaar."

Fred Teeven heeft de bevindingen van de commissie 'met interesse gelezen', liet hij weten in een reactie. Hij respecteert 'het werk dat daarvoor is verzet.' Maar hij houdt staande dat hij het publieke belang diende met de deal: "De bestrijding van zware criminaliteit heeft voor mij altijd voorop gestaan. Het publieke belang diende ik destijds, en dat belang blijf ik tot op de dag van vandaag dienen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden