ColumnRob Schouten

De technische briefing van het RIVM aan de Tweede Kamer, gaat dat zien!

Anderzijds is de lucht een stuk schoner, neemt de misdaad af en zien we in plaats van vliegtuigen vogels in de lucht. Wat mij betreft hoort in dat rijtje ook thuis de technische briefing van het RIVM die de Tweede Kamer wekelijks krijgt van de deskundigen en die live te volgen is. Mooie televisie.

Ik ben in de loop der weken een liefhebber geworden van professor Jaap van Dissel met zijn bedaarde, deskundige uitstraling waaraan ik me gewoonweg niet kán ergeren. Gommers (zou hij familie zijn van Mia Gommers, een atlete uit mijn jeugd – ze brillen allebei nogal?) is wat emotioneler, al spreekt hij daardoor juist weer heel voorzichtig en precies, maar je voelt wat hem allemaal bezwaart. Van Dissel heeft wel iets weg van kapitein Iglo, hij weet hoe het schip moet varen. Maar ik kom toch vooral voor de Kamerleden die deze wekelijkse colleges verplicht volgen, keurig op anderhalve meter afstand van elkaar, zodat ze niet kunnen spieken: Krol van 50Plus, Asscher van de PvdA, Van der Staaij, SGP, Baudet van Nederland voor Baudet, enfin al die politieke kopstukken in de schoolbanken. Braaf en aandachtig want het is geen eenvoudige kost die ze te verstouwen krijgen.

Van Dissel is geen Huizinga, die zijn leerlingen probeert mee te slepen met pittige verhalen uit de eigen oude doos, nee hij doet het lekker technocratisch. Met een powerpointpresentatie vol waarlijk overstelpende hoeveelheden staten en statistieken. Ik laat u nu zien de kinetiek in Covid-19 bevestigde patiënten. Glazig zie je de Kamerleden kijken naar de driftig door elkaar krioelende lijnen en punten.

“Op de verticale as ziet u de concentratie van antistoffen, op de horizonale as de dagen na klachten”. Verder maar weer: “Dan nu een staatje over de ziekenhuisopnames in de NICE data van 4 april, waarbij de opnamedatum van het ziekenhuis teruggerekend is naar de eerste ziekendag op basis van Osiris (waar de opnamedatum en eerste ziektedag worden gerapporteerd)”.

De spanning stijgt

Ze kijken gespannen, onze volksvertegenwoordigers, een enkeling droedelt met stille wanhoop in de blik een Van Disseltje in de kantlijn, wat zal ik straks eens vragen? Het is alsof kleuters een college extragalactische astronomie volgen. Alleen zijn het volwassenen die paniekerig denken aan de ter zake doende vraag die ze straks moeten stellen. Bedankt voor uw heldere uitleg, ik had een vraag over de data bij die tijdslijn effectiviteit-interventie, waarom staat er bij de één 1 april en bij de ander 4 april? Aan het woord Azarkan van Denk (hij moet dus wel, gaat niet vreemd, is ook geen klikspaan). Van Dissel, geduldig: “Ja het is de effectieve R afgezet tegen de eerste ziektedag, zoals ik al eerder uitlegde”. Mooi denkt Denk, daar ben ik van af. En dan Baudet van NvB: hoe zit het nou met die mondkapjes, in Zuid-Korea...

Na tweeëneenhalf uur gaat de zoemer, dan mogen ze weer naar de Tweede Kamer, om de regering te bestoken met de zojuist opgedane kennis omtrent de PCR-test versus de Serologische test. Van dociele sufbubbels tot scherpe betweters. En dat alles in nog geen halve dag. Kijken!

Eerdere columns van Rob Schouten leest u hier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden