De technisch manager is een vrouw

( WERRY CRONE) Beeld
( WERRY CRONE)

Ingenieursbedrijf DHV wil in 2013 20 procent vrouwen in topposities. „Met een goede mix van mannen en vrouwen neem je betere besluiten."

Onderweg van Zeeland naar het hoofdkwartier van ingenieursbedrijf DHV in Amersfoort, vindt ingenieur Annette Biesboer (40) een gaatje om over haar werk te vertellen. „Ik wilde eigenlijk architect worden en ging naar de hts”, zegt ze boven het geruis van de auto uit. „Het leek me mooi om gebouwen te ontwerpen, maar ik was veel beter in het minder creatieve werk: de mechanica en de harde sommen. Uitrekenen hoe sterk een betonconstructie moet zijn bijvoorbeeld. Daarom koos ik uiteindelijk voor bouwkunde.”

Inmiddels, twintig jaar later, heeft Biesboer carrière gemaakt in de techniek, bij DHV. Ze heeft dertig man onder zich, en bouwt met haar team bruggen, wegen, en grote waterprojecten. Ze is een uitzondering in de technische sector, waar vrouwen nog altijd sterk ondervertegenwoordigd zijn aan de top.

Ook bij DHV is dat het geval, vertelt Annika Braak. „Nog wel”, voegt ze er gauw aan toe. De hr-manager ontwikkeling, donkergekleurd jasje en pantalon, is eveneens werkzaam bij DHV, „maar ik heb geen technische achtergrond”. Ze leunt achterover en legt uit: „De technische wereld is van oudsher een mannenwereld. Dat is in de jaren zo gegroeid en op zich niet erg. Toch is het aandeel vrouwen op de technische opleidingen aanzienlijk toegenomen de laatste jaren. Dat zien we terug op een aantal niveaus in het bedrijf, maar niet aan de top. Toen we in 2008 onderzochten hoe die verhoudingen nu precies lagen, bleek dat 26 procent van onze medewerkers vrouw was, terwijl maar 8 procent van de topposities door vrouwen werd bekleed.”

Die scheve verhouding wil DHV rechttrekken. Braak: „We hebben een onderzoek laten uitvoeren door de Universiteit Utrecht, om uit te vinden waardoor het nu eigenlijk komt (zie kader). Daaruit bleek dat kandidaten voor een toppositie vaak op mannelijke eigenschappen worden geselecteerd. We hadden het dus nodig om voorwaarden te scheppen die het voor vrouwen gemakkelijker maken om door te stromen naar boven.”

Als onderdeel daarvan ondertekende de directie het handvest ’Talent naar de top’. Daarin werd vastgelegd dat in 2013 minimaal een vijfde van de topposities door vrouwen moet worden bekleed. Braak licht toe: „Dat betekent niet dat we vrouwen voortrekken. Maar we realiseren ons dat vrouwelijke kwaliteiten – zoals empathie en communicatief talent – net zo nodig zijn hoog in de organisatie als de meer zakelijke, mannelijke kwaliteiten. Een vrouw kan daarom soms de betere kandidaat zijn. Het is dus een andere, nieuwe manier van kijken.” De directie gaf zelf het goede voorbeeld en nam een vrouwelijke financieel directeur aan. „Zo ziet de rest van het bedrijf dat het menens is.”

Biesboer, nog steeds vanuit de auto, weet hoe zwaar het kan zijn, carrière maken in een mannenbolwerk. „Tijdens de opleiding waren er ongeveer vijf vrouwen op honderd mannen. Dat werd nog erger toen ik stage liep in de bouw. Voor het cultureel centrum in Hoofddorp maakte ik berekeningen voor de leidingen in het complex. Ik was daar de enige vrouw op de bouwplaats. Mijn directe collega’s waren de bouwvakkers. ’s Morgens reden we met zijn allen in een busje naar het werk. In de pauze aten we met zijn allen in een keet. Dat was in het begin wel even wennen. Als je te snel beledigd bent, dan krijg je het moeilijk. Maar de truc is om one of the guys te worden, zonder je vrouwelijkheid te verliezen. Niet op je mondje gevallen zijn. Mij ging dat eigenlijk heel goed af.”

Haar vrouw-zijn kwam daarbij juist van pas. „En nog steeds. Je heb als vrouw andere kwaliteiten dan mannen. Dat is ook nu, in mijn leidinggevende positie, belangrijk. Ik stuur een team aan van dertig mensen, en mijn empatisch vermogen speelt daarbij een grote rol. Al mijn medewerkers ken ik redelijk goed en als er wat mis is dan spreek ik daarover. Dat durf ik. Ook emoties ga ik niet uit de weg en ik merk dat mijn medewerkers dat prettig vinden. Als er problemen zijn, ook in de huiselijke sfeer, dan komen ze naar me toe. Dat komt het team en dus het werk ten goede.”

Mannelijke managers zullen dat volgens haar veel minder snel doen. Toch zou ze niet zonder mannen in haar team kunnen. „Iedereen heeft zijn kwaliteiten. Mannen zijn over het algemeen wat makkelijker en wat praktischer bijvoorbeeld.”

En dat is precies waarom diversiteit zo belangrijk is voor DHV. Braak: „Wij zijn een innovatief bedrijf. We bedenken nieuwe dingen en daarom is het belangrijk dat er verschillende beelden en ideeën naar voren komen. Vrouwen hebben vaak een andere kijk op de dingen of een andere aanpak. Door een goede mix van mannen en vrouwen – en datzelfde geldt voor mensen met verschillende leeftijden en culturele achtergronden – kunnen we betere, krachtigere besluiten nemen. De fundamenten van het bedrijf worden er sterker van.”

Op de vraag of 20 procent vrouwen aan de top gaat lukken antwoordt Braak zonder te twijfelen ’ja’. „En dat is echt geen peptalk van een manager. Sinds 2008 stijgt het aantal vrouwen aan de top bij DHV zichtbaar. We zitten nu al boven 10 procent. En als er meer vrouwen in de hogere lagen van het bedrijf zijn, werkt dat als voorbeeldfunctie voor andere vrouwen. Zij zien dan: dat kan ik dus ook. Dat stimuleert de doorstroom van vrouwen.”

Of Biesboer zichzelf als rolmodel ziet? Lachend: „Vrouwelijke kwaliteiten zijn belangrijk in dit vak, maar een rolmodel? Zo denk ik er liever niet over. Ik vind de techniek gewoon een mooi vak, waar vrouwen net zo nodig zijn als mannen. Maar uiteindelijk gaat het om het resultaat. Je rekent en puzzelt, en dan komt er echt wat te staan. De hsl-brug over het Hollands Diep, waar ik net langsreed bijvoorbeeld, dat is ons werk. Als ik daar rijd en de kinderen zitten in de auto dan zeg ik wel even trots ’kijk jongens, die heeft mama gemaakt’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden