Weblog

De talloze gekkigheden van het Songfestival

Douwe Bob met zijn fans in Stockholm.Beeld Anp

Het Eurovisie Songfestival is niet zoals andere muziekfestivals. Wist u bijvoorbeeld dat de massaal aanwezige pers - zo'n tweeduizend journalisten - op het moment suprême niet eens in de zaal zelf mogen zitten? Het zijn er zoveel, ze zouden het merken in de kaartverkoop. Dus morgenavond kijken alle Nederlandse journalisten vanuit de enorme pershal via schermen naar Douwe Bob.

Dat wordt overigens goedgemaakt met drie generale repetities annex dress rehearsals. De twee voorrondes en de finale zijn dus elk al drie keer opgevoerd - incluis dezelfde grapjes van presentatoren Måns Zelmerlöw en Petra Mede.

Het fenomeen persconferenties
En zo zijn er meer gekkigheden op het Eurovisie. Neem nou de persconferenties. Die zijn anders dan andere persconferenties - wat misschien komt doordat er aardig wat fanbloggers tussen zitten, en er ook nog zoiets is als 'geaccrediteerde fans'.

Het zijn vooral veel persconferenties. Want na elke repetitie van de 42 landen is er gelegenheid om de artiesten in kwestie te bevragen. Meestal gaan die vragen niet veel verder dan 'wat vinden jullie van Stockholm', of 'wie denk jíj dat er gaat winnen'. Het antwoord is steevast diplomatiek, bij alle artiesten, want op het Eurovisie is alles goed, lief, bijzonder en speciaal.

Helemaal apart is dat er bij persconferenties geapplaudisseerd wordt. Voor de antwoorden, maar ook bij binnenkomst. Ook valt op dat iedereen bovengemiddeld veel selfies met artiesten maakt. Daar is na afloop van de persconferentie zelfs een aparte gelegenheid voor.

Repetities op het Songfestival
Ook nog zoiets, de repetities. Neem nou die van Zweden, zondagmiddag. Het is helemaal niet erg dat hun zeventienjarige inzending, Frans Jeppsson Wall, vocaal niet bepaald zijn beste beentje voorzet. Want het gaat bij die strakgeplande repetities helemaal niet om het zingen. Dat oefenen de deelnemers wel op de hotelkamer.

Nee, het gaat om de camerastandpunten. Om de pasjes die de zanger doet, op het reusachtige uit LED-schermen bestaande podium in de enorme bolvormige ijshockey- annex muziekhal Globen. Het gaat om de manier en de momenten waarop de guitige zanger de camera inkijkt. En net als alle andere landen hebben ook de Zweden maar beperkte tijd om dat allemaal goed te krijgen - vandaar dat het grootste deel van de repetitietijd opgaat aan het nauwkeurig bestuderen van de shots na de eerste take, en overleg op het podium over waar, hoe en wanneer Frans moet gaan staan.

Gedoe om vlaggen
Dan is er zoals elk jaar natuurlijk de nodige ophef. Nu was er al het gedoe rond Rusland, dat boos is over de politiek getinte inzending van Oekraïne. Maar opeens was daar zoiets als de verkeerde vlag.

Dit jaar had de EBU, de Europese omroepkoepel die het hele feest organiseert, besloten dat er bij de uitzending in de zaal alleen nog maar landenvlaggen de zaal in mochten. Dus niet die van Nagorno-Karabach. Of van Wales. Of Baskenland. Maar dus ook geen regenboogvlag - het internationale embleem van de homogemeenschap. Dat schoot onder andere in het verkeerde keelgat van homobelangenvereniging COC, die protest aantekende, en de homozender Out TV, die de afgelopen dagen meer dan tienduizend regenboogvlaggetjes uitdeelde in de straten van Stockholm.

De Zweedse troef, Frans Jeppsson Wall.Beeld Afp

"Het is natuurlijk bespottelijk dat de regenboogvlag op dezelfde lijst stond als die van ISIS. En laten we wel wezen, het Songfestival is toch een soort van WK Voetbal voor de homogemeenschap. Dat willen we laten zien", zegt Marc Putman van Out TV, tientallen vlaggetjes in de hand.

Inmiddels heeft het Eurovisie ingebonden, en kwam het dit weekend met een verklaring waarin het gewapper tijdens de uitzending met de regenboogvlag toestaat - evenals de vlag van de Samen, de Baskische vlag, of de vlag van Wales. Het was beslist niet de bedoeling om naast de homogemeenschap regio's met goede bedoelingen op de tenen te trappen. "We hebben een wat toleranter beleid inzake vlaggen ingesteld, zo lang het publiek de non-politieke kant van het songfestival maar respecteert", aldus de EBU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden