De Taliban vechten om de strategisch gelegen Afghaanse stad Ghazni

Een Afghaanse politieagent bemant een checkpoint op de snelweg van Kabul richting Ghazni.Beeld AP

Honderden mensen zijn op de vlucht geslagen nu zware gevechten tussen Talibanstrijders enerzijds en politie en leger anderzijds in de Afghaanse stad Ghazni al vier dagen voortduren. 

De confrontaties hebben vele levens geëist. Ten minste honderd agenten en militairen zouden zijn gesneuveld en ook aan de zijde van de Taliban vielen vele tientallen doden.

Het strategisch gelegen Ghazni werd eind vorige week van vier kanten aangevallen door de Taliban. De stad ligt aan de weg tussen de hoofdstad Kabul en Kandahar in het zuiden van het land.

Speciale eenheden

Om de aanval af te slaan heeft president Ashraf Ghani speciale eenheden naar de stad gestuurd. Amerikaanse adviseurs zijn mee en toestellen van de Navo voerden maandag luchtaanvallen uit. “Amerikaanse adviseurs assisteren de Afghaanse strijdkrachten en het Amerikaanse leger heeft beslissende klappen uitgedeeld aan de Taliban, sinds 10 augustus zijn er meer dan 200 gedood”, zei de woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan tegen persbureau AP. Volgens hem waren velen van hen buitenlandse strijders: onder meer Pakistani en Tsjetsjenen.

In Ghazni wonen ongeveer 270.000 mensen. Mocht de stad in handen vallen van de Taliban, dan zou dat, vanwege de strategische lig ging, een grote overwinning zijn.

Volgens de Amerikanen is de val van de stad niet aan de orde, maar ooggetuigen vertellen aan AP dat belangrijke infrastructuur in de stad was geraakt. Er zou geen water of elektriciteit zijn en de straten zouden zijn bezaaid met dode lichamen. Een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in het gebied zei dat medicijnen schaars werden in ziekenhuizen.

Ghazni verliezen zou betekenen dat Afghanistan min of meer door de helft gedeeld zou worden en dat de op een na drukste handelsroute zou worden afgesloten, waarlangs voorraden vanuit Iran en de Golfstaten naar het noorden van het land worden vervoerd.

Gevechtsmissie

In de afgelopen maanden hebben de Taliban verschillende Afghaanse districten weten in te nemen. De VS hebben officieel hun gevechtsmissie in Afghanistan eind 2014 beëindigd, maar ze schieten nog regelmatig te hulp als Afghaanse troepen moeite hebben om te Taliban te bedwingen. Eerder dit jaar stuurde de VS meer militaire adviseurs. Ook werden er meer troepen gestationeerd. Het aantal Amerikaanse militairen in Afghanistan komt nu op meer dan 14.000.

Donald Trump wil eigenlijk de Amerikaanse troepen uit het land terugtrekken. Hij heeft zijn diplomaten opdracht gegeven om een poging te doen tot rechtstreeks vredesoverleg met de Taliban. Dat is een nieuwe strategie.

Lees ook: Permanente oorlog in Afghanistan is geen oplossing, het heeft geen zin

Extra Nederlandse militairen sturen naar Afghanistan heeft geen zin, betoogden SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en -Kamerlid fractievoorzitter Sadet Karabulut vorige maand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden