De tafel stond meestal buiten Amsterdam

Vrijwel dagelijks zeggen we tegen elkaar bij het brainstormen over onderwerpen dat we rekening moeten houden waar onze lezers wonen. Zoek de onderwerpen en mensen niet alleen in de Randstad, maar trek ook de provincie in. We weten uit onderzoek dat onze lezers verhalen waarderen waarin hun eigen regio een rol speelt of waarin mensen opgevoerd worden die niet vanzelfsprekend in de grote steden wonen. Ongeveer de helft van onze abonnees woont buiten de Randstad.

We denken op de redactie dat we die balans goed in de gaten houden. Niet dus. Althans volgens lezer Dieter van der Beek uit Alphen aan den Rijn. Hem was opgevallen dat de foto in de rubriek 'Aan tafel' in het zaterdagmagazine Tijd altijd gekiekt wordt in Amsterdam. "Dit geldt overigens ook voor veel andere items, net alsof er buiten Amsterdam geen interessante tafels, items of personen zijn", stond in zijn brief die de krant afgelopen maandag afdrukte. Gezien de diverse reacties die op zijn brief volgden, raakte hij daarmee een snaar bij andere lezers. "Redactie van Trouw: vergroot de actieradius en komt uit de comfortzone. Op naar Limburg", schreef Toos Ekstijn uit Mook.

De redactie van Tijd en fotograaf Jörgen Caris krabden zich nog eens achter de oren. Was de kritiek terecht? Caris stuurde een overzicht van dorpen en steden buiten Amsterdam waar hij de afgelopen twee jaar was geweest. Het komt er globaal op neer dat driekwart van de foto's buiten Amsterdam wordt gemaakt, regelmatig ook buiten de Randstad, in plaatsen als Groote Keeten, Balkbrug, Sprimont, Bolsward en Mander. In Eindhoven fotografeerde Caris ongeveer 8 of 9 keer, schat hij. Of we veel of weinig in Amsterdam 'Aan tafel' fotograferen, mag u zelf bepalen.

Bij de keuze voor een locatie speelt gemakzucht geen rol, benadrukt Tijd-redacteur Harmen van Dijk. Wel of de tips van lezers - die krijgt de redactie geregeld - bruikbaar zijn. De redactie wil het liefst bij mensen thuis fotograferen. De tips betreffen vaak uitnodigingen om bij gezelschappen of verenigingen te fotograferen. Een andere vaste fotorubriek in Tijd - 'Straatbeeld' - wordt vaak wel in Utrecht of Amsterdam gemaakt, omdat daar trends sneller opduiken.

Uiteraard gaat het de lezers niet alleen om rubrieken als 'Aan tafel' en 'Straatbeeld'. Aan de andere kant is Trouw een landelijk dagblad, geen regionale krant. Onze redacteuren maken op basis van het nieuwsaanbod uit binnen- en buitenland een selectie van onderwerpen waarover bericht moet worden. Voor Nederland valt dan de keuze op onderwerpen met een landelijke impact, zoals in de laatste maanden de debatten over noodopvanglocaties en asielzoekerscentra, toevallig vaak buiten de Randstad.

Regio-correspondent Marten van de Wier deed recent uitgebreid onderzoek naar wietteelt in Brabant en zijn collega in het oosten, Quirijn Visscher, schreef de afgelopen jaren veel over waterbescherming langs de rivieren. Kleinere regionale onderwerpen komen ook aan bod, als ze symbool staan voor een bepaalde problematiek, zoals het in stand houden van een dorpshuis in een Zeeuws dorp. In 2010 won Trouw de belangrijkste prijs voor journalistiek, De Tegel, voor haar berichtgeving over krimpregio's.

Tot vorig jaar had de krant drie regionale correspondenten, naast onze redacties in Den Haag en Rotterdam. Toeval of niet, maar inmiddels hebben we het aantal correspondenten uitgebreid naar zes. Dit geeft aan dat voor Trouw Nederland groter is dan alleen de Randstad.

Cees van der Laan

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden