'De tafel is het middelpunt van de praktijk'

Wat gebeurt er rond de tafel, de ontmoetingsplek bij uitstek?

CATRIEN SPIJKERMAN

Dierenartsen Karen Bus-Raeman (36), Geneviève Robers-Huizeling (34, links) en Mirka Ondris (37, rechts) in hun praktijk in Bergschenhoek. Op tafel: links Trike, rechts Tommie.

"De tafel is het middelpunt van de praktijk. Hier maken we kennis met het dier én zijn eigenaar, hier vindt het lichamelijk onderzoek plaats, de bloedafname, urineonderzoekjes, echografisch onderzoek. Als we een dier moeten laten inslapen, gebeurt dat ook hier.

Ik heb een prachtberoep. Ik werk zowel met mijn hoofd als met mijn handen. Het gaat verder dan alleen 'met dieren bezig zijn'. Alle dieren hebben een eigenaar. Je doet dit beroep óók voor de eigenaar. Dat maakt dit vak zo afwisselend.

Ik luister altijd eerst naar het verhaal van de eigenaar - want daar zitten de aanwijzingen. Pas daarna ga ik het dier onderzoeken. Het is iedere keer weer een puzzel.

Eigenaren hebben vaak een feilloos onderbuikgevoel. Als ik bange vermoedens moet bevestigen, is dat soms erg moeilijk voor ze. We proberen daarom een stevige band met ze op te bouwen. Het helpt als je de mensen en hun dieren kent.

Als mensen maanden later met een ander dier bij ons komen en voor het eerst weer aan deze tafel staan, is dat vaak heel pittig voor ze."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden