De Syrische lokroep en het paradijs vol maagden

Op de Nederlandstalige Facebookpagina Shaam al-Ghareeba staan de 'heldendaden' van de djihadisten. In het midden de Nederlandse ex-militair Yilmaz. Beeld
Op de Nederlandstalige Facebookpagina Shaam al-Ghareeba staan de 'heldendaden' van de djihadisten. In het midden de Nederlandse ex-militair Yilmaz.Beeld

Moeders in de Haagse Schilderswijk zijn bang. Ze vrezen dat hun kinderen naar Syrië gaan om te vechten tegen het leger van president Assad. Hun angsten spraken ze woensdag uit tijdens een bijeenkomst in buurthuis De Mussen.

Al sinds het voorjaar is bekend dat een grote groep Nederlandse moslims naar, zoals zij het in het Arabisch noemen, 'al-Sjaam' ('de Levant') is getrokken. Verwacht werd dat de Nederlandse jongeren, naarmate Assads troepen meer terrein terug zouden winnen en het aantal slachtoffers zou toenemen, niet meer zouden afreizen. Maar niets is minder waar. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) maakte onlangs bekend dat er afgelopen augustus weer een piek was in het aantal Nederlandse afreizenden naar Syrië. De djihadistenteller in Syrië staat volgens de NCTV op ongeveer honderd.

Een paar maanden lang daalde dat aantal, maar het is nu weer op hetzelfde niveau als in het begin, toen de NCTV het dreigingsniveau in Nederland vanwege deze djihadisten verhoogde naar 'substantieel'. Dat laatste betekent dat de kans op een terroristische aanslag op danwel in Nederland 'reëel' is.

'Sjahied'
Dat Nederlanders in Syrië sneuvelen, lijkt radicale moslims niet tegen te houden. Integendeel: binnen de djihadistische kringen zijn de omgekomen jongens 'martelaren' en 'helden' die nu in het 'paradijs onder de hoede van Allah' zijn, zo valt te lezen op verschillende radicaal-islamitische websites en Facebookpagina's.

Afgelopen zomer is nog een jongen omgekomen van wie de moeder in de Schilderswijk woont. Ook hij is volgens zijn radicale vrienden 'sjahied', een martelaar. Maar zijn moeder is bang en verbergt het paspoort van haar andere zoon uit angst dat ook hij de aantrekkingskracht van Syrië, een mogelijk islamitisch kalifaat of een postuum paradijs met maagden niet kan weerstaan.

'Heldhaftige dood'
Ook over zes eerdere Nederlandse djihadisten wordt gemeld dat ze zijn omgekomen in Syrië. Twee broers uit Delft en Rotterdam, twee Zoetermeerders en twee Hagenaars. Ook een Turkse man die werd verdacht van ronselen voor de djihad in Syrië en eerder voor de Hofstadgroep, Ibrahim Ö. alias Ibrahim de Turk, zou zijn gedood.

Van officiële zijde wordt hun dood niet bevestigd, maar deze berichten kwamen binnen via verschillende media, sociale media, radicaal-islamitische websites en andere bronnen. Van de broers, Abu Walae en Abu Baseer, zijn foto's op het web te vinden alsmede het verhaal - te lezen op de Facebookpagina 'Shaam al-Ghareeba' - over hun 'heldhaftige' dood en de veldslagen die ze hebben gewonnen en hoe fanatiek ze verlangden naar een islamitisch rijk, of anders naar de dood gevolgd door het paradijs.

Te soft
De djihadisten zijn overwegend van eenvoudige komaf en komen uit achterstandsbuurten in de grote steden. Sommigen hadden werk of studeerden, anderen vonden geen werk of waren diploma- en werkloos. Er zijn ook berichten dat drie Nederlandse ex-militairen zich hebben aangesloten bij de djihad in Syrië. Eén van hen is bekend en wordt Yilmaz genoemd. Hij zou al een jaar in Syrië zijn en tot 2010 in het Nederlandse leger hebben gediend.

De djihadisten variëren in leeftijd van zestien/zeventien tot ongeveer dertig jaar. Zij die uiteindelijk echt de strijd in gaan zijn volwassen, minimaal achttien jaar. Onder de djihadisten zitten vooral Marokkanen, Turken, Syriërs en Nederlandse bekeerlingen. De meesten zijn moslim van huis uit, en radicaliseerden op latere leeftijd. De imams naar wie hun ouders luisteren, vinden ze vaak te soft. Ze reizen vooral via Turkije en sluiten zich vervolgens in Syrië aan bij een strijdgroep.

Enkele djihadisten zijn inmiddels teruggekeerd naar Nederland. Een aantal is in Syrië gebleven en komt vrij ver in hun djihadistische carrière. Zij hebben zich bijvoorbeeld aangesloten bij de extreemsten onder de extremen, meldt ook de NCTV, zoals de bewegingen Djabhat al-Noesra en de Islamitische Staat in Irak en de Levant - beide gelieerd aan Al-Kaida - en Ahrar al-Sjaam. Deze drie worden op sociale media ook genoemd als de 'beste, betrouwbaarste en strijdlustigste' groeperingen. Beste in de zin van goed getraind, betrouwbaar omdat ze zich niet laten inpakken door politiek en diplomatie en strijdlustig vanwege hun harde veldslagen en fanatieke ideologische strijders. Dit zijn dan ook de bewegingen die het hardst streven naar een groot islamitisch kalifaat, bij voorkeur mondiaal; de droom van elke djihadist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden