De succesvolste volleybalclub van het land wankelt door geldnood

Lycurgus-coach Arjan Taaij, omringd door medewerkers en spelers tijdens de finale om de nationale beker in 2017. Beeld ANP
Lycurgus-coach Arjan Taaij, omringd door medewerkers en spelers tijdens de finale om de nationale beker in 2017.Beeld ANP

Volleybalclub Lycurgus komt geld tekort. De spelerssalarissen kunnen nog één maand worden betaald, maar daarna?

De toekomst van de succesvolste volleybalclub in Nederland van de laatste jaren hangt aan een zijden draadje. Het Groningse Lycurgus, anderhalve week geleden nog verliezend bekerfinalist en nu nog zeer kansrijk voor de vierde landstitel op rij, kampt met een liquiditeitstekort. Daardoor kan het op dit moment niet voldoen aan alle betalingsverplichtingen voor het restant van het seizoen, waaronder het overmaken van de spelerssalarissen.

Schuld uit het verleden

Reden voor de betalingsproblemen is een schuld uit het verleden die nooit is weggewerkt. Elk jaar zorgde hoofdsponsor Abiant ervoor dat de club niet in de financiële problemen kwam, maar het uitzendbureau uit Noord-Nederland stopt aan het einde van dit seizoen met het hoofdsponsorschap en wilde daarom de financiële gaten van Lycurgus niet meer dichten. Daar komt bij dat in bijna twee jaar tijd vier leden van het aanvankelijk zevenkoppige bestuur hun taken hebben neergelegd, waardoor de club onder meer een voorzitter en vicevoorzitter mist.

Lycurgus moet dus aan geld zien te komen om aan de betalingsverplichtingen van dit seizoen te kunnen voldoen, een hoofdsponsor contracteren om in ieder geval volgend seizoen nog topvolleybal te kunnen spelen én nieuwe vrijwilligers vinden die een bestuursfunctie willen vervullen.

“We staan op een cruciaal punt voor de toekomst van de club”, weet Wim Wolfs, penningmeester van Lycurgus. Volgens Wolfs is de club met meerdere bedrijven in gesprek over het hoofdsponsorschap van de club. Daarmee zou de regerend landskampioen in ieder geval nog een seizoen in de eredivisie kunnen uitkomen. De hoop is ook dat het tot een akkoord komt met een of meerdere bedrijven die Lycurgus willen helpen met de betalingen van dit seizoen. “We kunnen de salarissen van de spelers deze maand betalen, maar of dat ook de rest van het seizoen kan, hangt af van die gesprekken”, aldus Wolfs.

De club die een aantal jaar geleden doorstootte naar de absolute top van het Nederlandse volleybal zou zomaar volgend jaar alleen nog op amateurniveau – en dus niet in de eredivisie – uit kunnen komen. Toch denkt Reint-Jan Auwema, algemeen manager van Lycurgus, dat het zover niet komt. “We hebben nog ruim een maand om te voldoen aan de licentie-eisen van de volleybalbond. Ik ben ervan overtuigd dat het moet kunnen. Er is voldoende potentie in Groningen voor topvolleybal.”

‘Schouder aan schouder’

Toch is de zoektocht naar sponsors lastig, schetst Wolfs. Lycurgus is niet de enige club uit de stad die op hoog niveau speelt. FC Groningen speelt eredivisievoetbal en Donar doet dat in het basketbal. “We vissen in dezelfde vijver. Dat maakt het lastig.”

Als Lycurgus er al in slaagt om met behulp van sponsors de begroting voor volgend seizoen rond te krijgen, dan is het maar zeer de vraag of het de positie van beste club van Nederland kan handhaven. “In principe blijft het beleid ongewijzigd. We willen nog steeds prijzen proberen te winnen, maar dat hangt natuurlijk af van het beschikbare geld”, is Wolfs realistisch.

Vooralsnog lijkt de financiële en bestuurlijke onrust geen vat te krijgen op de spelersgroep van Lycurgus. Het won de eerste wedstrijd in de kampioenspoule – Lycurgus eindigde in de reguliere competitie bovenaan – met 3-1 van Taurus. In een statement maakten de spelers en technische staf een dag voor de wedstrijd duidelijk ‘schouder aan schouder’ te staan. “Wij hopen op een breed draagvlak voor de toekomst van topvolleybal. Zodat nieuwe talenten vergelijkbare ervaringen op kunnen doen”, schreven ze.

Lees ook:

Supercoach Arjan Taaij is klaar voor een volgende klus

Volleybal Arjan Taaij maakte van feestclub Lycurgus een succesclub. Het plafond van het Nederlandse volleybal heeft hij daarmee wel bereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden