Beeld ds

MinaretEildert Mulder

De strop voor geloofsafvalligen

Bijna dertig jaar na zijn executie werd het graf van de Iraanse dominee Hossein Soodmand een prooi van bulldozers. Niet omdat zijn familie verzuimd had grafrechten te verlengen, maar omdat de nabijgelegen officiële dodenakker toe was aan uitbreiding.

De voorganger rustte net buiten de begraafplaats in ‘vervloekte grond’, bestemd voor schelmen, onder een ruwe steen zonder opschrift, maar met een geverfd kruis. Soodmand werd geboren in 1951. Op zijn dertiende werd hij christen. Hij en zijn familie sloten zich aan bij de verboden protestantse kerk.

In 1990 hing justitie hem op, omdat hij uit de islam was getreden. Dat deed hij als jongen en lang geleden, ver voor de islamitische revolutie van 1979. Maar dat lieten de rechters niet meewegen. Soodmand was de laatste protestantse ‘geloofsafvallige’ die in Iran de strop kreeg. Zelfs ayatollahs doen soms water bij de wijn. Hun kerfstokken zijn volgekrast, Petrus zal ze tegenhouden bij de hemelpoort, maar Hitlers zijn ze niet. Ze hadden eindeloos kunnen blijven moorden, als ze hadden gewild. Want er zijn in Iran meer protestantse ex-moslims en ook bahais zijn ‘afvalligen’. In 2008 dreigde nog even de galg voor Soodmands zoon, maar dat liep goed af.

Wereldwijd werden in 2019 zo'n drieduizend christenen vermoord

Niet alleen in Iran hebben christenen het zwaar. De organisatie Open Doors publiceerde deze maand zijn jaarlijkse ranglijst van landen waar christenvervolging voorkomt, door overheden of door extremisten. In 2019 zijn volgens de ‘boekhouding’ van Open Doors wereldwijd zo’n drieduizend christenen vermoord en talloze kerken verwoest.

Is het christendom de zwaarst vervolgde godsdienst? Misschien. Maar ook veel moslims hebben het moeilijk: Myanmar met zijn etnische zuiveringen, China met zijn gedwongen assimilatie en concentratiekampen, zo’n schietende islamofoob als in Nieuw Zeeland, afgelopen maart.

Heel erg is ook de ellende die moslims van geloofsgenoten ondervinden. Deels zijn dat dezelfde kwelgeesten die christenen het leven benemen of vergallen en ook Europa teisteren: extremistische takfiri-moslims van het merk IS. In eigen ogen zijn ze de enige echte moslims. Andere moslims beschouwen ze als afvalligen die de dood verdienen, en niet alleen in theorie. Eind 2017 schoten takfiri-moslims in de Sinaï driehonderd moskeegangers dood. Talloze Algerijnse moslims kwamen in de jaren negentig om bij nachtelijke massamoorden. Momenteel zaaien takfiri-moslims verderf in de Sahel.

Een moslimintellectueel kan zomaar vijf jaar cel krijgen

Voor liberale moslims, atheïsten en agnosten dreigt behalve van extremisten ook gevaar van hun overheden. Die bestrijden takfiri-moslims uit alle macht, maar willen tegelijk bewijzen dat de islam bij hen in veilige handen is. En dan kan zomaar een moslimintellectueel die het islamitische establishment mishaagt vijf jaar cel krijgen, zoals de Egyptenaar Islam Buhairi. Hij toonde aan dat IS in praktijk bracht wat theologieboeken voorschrijven.

Een ramp is ook tribaal gewoonterecht met zijn eigen uitwassen. Zelfs het Golgotha van dominee Soodmand is niet alleen een voorbeeld van christenvervolging, maar ook van moslimonderdrukking, en wel door de islam zelf. Soodmand is niet opgehangen omdat hij christen was, maar omdat hij brak met de islam. De sharia bestraft dat met de dood. Totalitaire intimidatie, van de wieg tot het graf.

De grond waarin de dominee rustte, kan na het wegwalsen van al die onreine geraamtes ingelijfd worden bij de officiële begraafplaats en is niet langer vervloekt. Het ayatollah-regime is dat nog wel.

In de rubriek ‘In de schaduw van de minaret’ leest u bespiegelingen over de islamitische wereld van Eildert Mulder, arabist en oud-redacteur van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden