Weblog
De stroomwereld gaat compleet op zijn kop
Auto's kunnen meer stroom gaan leveren dan alle elektriciteitscentrales ter wereld samen. En wisselstroom heeft zijn langste tijd gehad. Net als de slimme meter, die volstrekt overbodig wordt. Er is nog één hobbel: de energiemaatschappijen en de politiek hebben het nog niet in de gaten.
Van mogelijk interessante artikelen op internet maak ik graag printjes. Dan kan ik de echt belangwekkende zinnen met rood onderstrepen om ze makkelijk terug te vinden. Zelden heb ik zoveel zinnen onderstreept als in een interview van Energy Post met de Delftse hoogleraar Ad van Wijk.
Sinds ik dit weblog bijhoud, inmiddels bijna vijf jaar, bekruipt mij steeds sterker het gevoel dat de energiesector voor een ongelooflijke transformatie staat. Twee weken geleden nog vroeg ik mij af: Bedreigt goedkope energie het hele energiesysteem? Nu zie ik dat Ad van Wijk al een dag eerder bij Energy Post die vraag heeft beantwoord, met een heel hard 'Ja!'.
Hij doet dat met argumenten die ik, schande oh schande, nog amper op een rijtje had. Nou ja, op die overbodige 'slimme meter' na dan. Ik zal er hier een paar kort noemen, maar lees vooral het hele interview op Energy Post!
Brandstofcel
Bij auto's denk ik steevast dat ze elektrisch worden dankzij moderne batterijen. Maar Van Wijk verwacht meer heil van elektrische auto's met een brandstofcel. Die cel maakt van waterstof en zuurstof water, waarbij veel elektrische energie wordt opgewekt. Met 20 kilo waterstof kun je 2000 kilometer rijden, aldus Van Wijk. Nog leuker: je kunt die brandstofcel gebruiken om tientallen woonhuizen tegelijkertijd van stroom te voorzien. Als alle auto's brandstofcellen krijgen, kunnen ze samen tien keer zo veel stroom produceren als alle huidige energiecentrales ter wereld bijelkaar.
Oceaanmolens
Brandstofcellen hebben een groot nadeel: je hebt waterstof nodig om stroom te maken, en waterstof zelf maak je met behulp van ... stroom. Dat klinkt niet erg logisch. Maar Van Wijk voorziet windmolenparken midden op de oceanen, waar de winden harder waaien dan op bijvoorbeeld de Noordzee. Het wordt te kostbaar om hoogspanningskabels van die molens naar het land te leggen. Van Wijk laat op de oceaan de stroom omzetten in waterstof, dat door schepen vervolgens als vloeibaar gas aan land wordt gebracht.
Alles gelijk
Een andere 'revolutie' aan ons energiefront is dat we van wisselstroom (AC - alternating current) over zullen stappen op gelijkstroom (DC - direct current). Alles met chips erin werkt op gelijkstroom: computers, mobiele telefoons, tv's, en ja ook auto's. Maar uit het stopcontact komt wisselstroom, die via een apparaatje dat warm wordt (en dus energieverlies oplevert) in gelijkstroom moet worden omgezet. Omgekeerd leveren bijvoorbeeld zonnepanelen gelijkstroom die via dure omvormers in wisselstroom moet worden omgezet om het net op te kunnen.
Begin thuis
Dat kan dus allemaal veel simpeler en goedkoper worden als we wisselstroom afschaffen. In Europa heeft dat natuurlijk wel wat voeten in de aarde. Maar begin gewoon bij u thuis, met gelijkstroom zonnepanelen, dito batterijen, dito computers, dito auto, dito stofzuiger...
Australië wordt gezien als een ideaal land voor de combinatie van zonnepanelen en batterijen. Ik kan me voorstellen dat het land daarom ook als eerste wisselstroom vaarwel zal zeggen. Hebben de jongens van AC/DC misschien een blik in de toekomst gekregen toen ze de naam van hun rockband bedachten?
Niet te stuiten
Lees zoals gezegd het hele (engelstalige) interview met Ad van Wijk en ontdek waarom koelkasten de Nuon's van deze wereld bedreigen, net als ledlampen, en het internet der dingen, en de brandstofcel-auto van Toyota. En waarom een autoleasebedrijf (Apple, Google?) de nieuwe Nuon kan worden. Dat energiebedrijven en politici dit niet doorhebben, is overigens niet erg, aldus Van Wijk. De ontwikkeling is niet meer te stuiten.