Commentaar

De strijd tegen roken verplaatst zich naar de maatschappelijke en politieke arena

Met de beslissing van het OM om nu geen strafzaak te beginnen, wordt de strijd weer verlegd naar de maatschappelijke en politieke discussie.Beeld ANP XTRA

Goede strijd, verkeerde podium. Dat is in het kort de uitkomst van de rechtelijke uitspraak over de strafzaak die advocaat Bénédicte Ficq wilde initiëren tegen de tabaksindustrie, namens een inmiddels flink uitgedijde coalitie van longpatiënten, zorgverleners en ziekenhuizen.

Het Openbaar Ministerie begint niet aan zo’n strafzaak, met als argument dat er geen strafbare feiten zijn om de fabrikanten op af te rekenen. Ficq krijgt een tweede kans om het OM via een zogeheten artikel-12 procedure alsnog te dwingen tot vervolging over te gaan. Maar er is een goede kans dat ook die poging strandt, als de officieren van justitie hun werk goed hebben gedaan. Het zou aanmatigend zijn op deze plek te beweren dat dit laatste niet het geval is. Er zijn geen aanwijzingen dat het OM broddelwerk heeft geleverd, of zijn oren naar de fabrikanten heeft laten hangen.

De kwestie is niet of sigaretten slecht zijn voor de gezondheid. Natuurlijk zijn ze dat. De tabaksfabrikanten verdienen hun geld over de rug van mensen die vaak op jonge leeftijd beginnen met roken en daar nooit meer vanaf komen. Dat de op de pakjes vermelde hoeveelheden schadelijke stoffen afwijken van wat rokers daadwerkelijk binnenkrijgen, en dat die pakjes dus ‘sjoemelsigaretten’ bevatten, is ook niets nieuws. Daar zijn de fabrikanten echter pas juridisch op aan te spreken als hun testmethodes in het laboratorium niet stroken met de wet, beargumenteert het OM, en dat is niet zo.

Lange termijn

Als iets zo evident niet deugt en het OM desondanks met lege handen meent te staan, dan is dit in elk geval duidelijk: er valt nog een heleboel werk te verzetten. Het antirookbeleid heeft er inmiddels voor gezorgd dat werknemers en andere mee-rokers in hoge mate gevrijwaard blijven van schadelijke tabaksrook. Dat is mooi, maar nog altijd beginnen te veel jonge mensen met roken op een leeftijd waarop ze de gevolgen op lange termijn niet kunnen overzien – daarin heeft Ficq gelijk. En ja, daarin spelen de tabaksfabrikanten een cruciale rol.

Met de beslissing van het OM om nu geen strafzaak te beginnen, wordt de strijd weer verlegd naar de maatschappelijke en politieke discussie. Met daarbij als belangrijke vraag of de huidige wetgeving volstaat om de strijd tegen het roken verder te voeren. Een vraag die eigenlijk op voorhand al met nee beantwoord kan worden, is vorige week helder geworden. Dat hebben advocaat Ficq en al die partijen die zij vertegenwoordigt, toch maar mooi voor elkaar gekregen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Lees ook: Dit is waarom volgens advocate Bénédicte Ficq de tabaksindustrie voor de rechter moet

Lees hier meer commentaren

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden