De strijd tegen meester Riis kan beginnen

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Vanaf vandaag weten we wat de manieren zijn in de nieuwe profploeg in het peloton. In Luxemburg zullen 4000 mensen deelnemen aan een spektakelstuk waarmee de nieuwe Luxemburgse wielerploeg wordt gepresenteerd; het nieuwe huis dus voor de broers Schleck en de Zwitserse mastodont Cancellara.

Mart Smeets

Plus, vergeten we dat niet, ook nog 22 andere coureurs. Weggehaald, uitgekocht, geritseld en stiekem overgehaald om voor Kim Andersen en zijn ploegleiders te gaan rijden.

Het zal een feest als nooit tevoren worden daar in het Groothertogdom, daar staat Bryan Nygaard, de general manager, wel voor in. Hij zal, in alle bescheidenheid (!?) de wereld laten zien hoe je wielrenners ook kunt positioneren in onze sportmaatschappij. Anders dan gedrogeerde angsthazen die nooit de waarheid spreken en die achter iedere vragensteller een vijand zien.

Ik ga snel terug naar de Ronde van Zwitserland van vorig jaar. Voor de start van de derde etappe staan Bjarne Riis en Andersen te praten; general manager en ploegleider van Saxo Bank. Ik wil iets weten en sta op enige afstand te wachten totdat Riis een teken geeft. Er hangt onraad in de lucht, dat voel ik. Gedwongen pauzes, pijnlijke stiltes, winterse temperaturen, terwijl het toch lekker juni is. Andersen wendt zich af, veinst iets aan een fiets te moeten doen en Riis antwoordt.

Dat was, bij het terugspelen van de film, precies het moment dat Riis te horen had gekregen dat Andersen bezig was, samen met Nygaard, die gigaploeg definitief vorm te gaan geven. Riis was not amused, maar speelde de gentleman: ook mensen van zijn organisatie mochten elders proberen meer geluk en arbeidsvreugde te vinden. Zoals hij eerder ook al Nygaard had losgelaten toen deze jonge Deen, in al zijn geparfumeerde overmoed, naar de Jaguars en Britse ponden van Team Sky was vertrokken om daar al heel snel uitgerangeerd te raken.

In mei en juni van verleden jaar was deze wereldburger, die perfect een taal of vijf spreekt en die manieren heeft die zelden waargenomen worden binnen de wielrennerij, in contact gekomen met een puissant rijke Italiaan die ’zaken deed’ in Luxemburg. De Deen hapte toe, ging eerst dagdromen en daarna opbouwen en liet soms kruimels bij me los. Posthuma vond hij een interessante renner, meldde hij in een heel vroeg stadium en later liet hij een grappige one-liner los : hij had contact met een niet onaantrekkelijke tijdrijder die in de buurt van Bern woonde.

Vandaag wordt dus duidelijk hoe dit nieuwe wereldwonder in elkaar steekt. Vijfentwintig renners, een rijke sponsor die het interessant vindt in deze sport een uitlaatklepje te vinden, goed gescreend personeel en een general manager die Hamlet leest, naar The National luistert en vakantie viert in hotspots op deze wereld.

Van afstand kijkt Riis toe. Hij zette ooit deze Deense driehoek op: mannen uit dat schijnbaar nietige, conservatieve landje tussen Duitsland en Zweden, waar vormelijkheid een gegeven was om op prettige manier te leven. En waar wielrennen een bijna kille, maar toch ook gepassioneerde sport was, met, verrassenderwijs, altijd goede renners.

Riis zette het raamwerk neer voor een moderne, goed geleide, ’nieuwe wielrennen’-ploeg (dank M. Ducrot) en veel ploegen keken eerst toe en begonnen daarna razendsnel te kopiëren.

Organisatie, contracten, oog voor uiterlijk (vorm), structuur, gedrag, openheid, transparantie en savoir vivre; alles moest ietsjes anders. Andersen en Nygaard waren de linker- en rechterhand van Riis. Die twee handen gaan nu samen verder. Ze zullen hun meester niet keihard aanvallen, maar hem fair bestrijden. Schleck tegen Contador. Gevestigde waarde tegen nieuw gebroed. Niet meer zo jong tegen echt jong. Intelligent tegen bovenintelligent.

Het wielrennen wordt erg leuk met de komst van deze big band uit Luxemburg. Er stroomt frisse lucht binnen...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden