De strijd om een megaharem

Negen van de in totaal 86 echtgenotes van de 84-jarige Mohammed Bello Masaba, een gebedsgenezer uit het noorden van Nigeria. (FOTO'S JAN-JOSEPH STOK)

Een 84-jarige islamitische gebedsgenezer in Nigeria heeft veel moslims woedend gemaakt door te koketteren met zijn 86 vrouwen.

De sirene loeit nog als de 84-jarige verdachte, Mohammed Bello Masaba, een vitaal sprongetje uit de legerauto maakt. Onder escorte van gewapende militairen gaat hij, met een kleurrijk rond hoedje en een wit gewaad, op een drafje de rechtbank binnen. Demonstranten zijn hier niet in het Noord-Nigeriaanse Minna, wel honderden politieagenten. Een vooraanstaande islamitische organisatie sprak al een doodvonnis tegen hem uit.

Zo’n twintig jaar kon Masaba, die helende krachten beweert te bezitten, ongestoord een megaharem opbouwen. Zijn huis met 86 echtgenotes en 113 kinderen – „natuurlijk ken ik al hun namen” – is een soort koninkrijkje, dat hij naar eigen zeggen financiert met de opbrengsten van zijn gebedsgenezingen. Tot hij begin dit jaar een journalist van een lokale krant over de vloer kreeg.

Trots vertelde Masaba over zijn opdracht van Allah, zoveel mogelijk vrouwen te trouwen. Moslims mogen dat volgens deze voormalige korandocent omdat in het heilige geschrift geen straf staat voor het hebben van meer dan vier echtgenotes. Hij schroomde niet dat in verschillende media te herhalen. Dat deed het bloed van veel moslims koken. Masaba werd gearresteerd en is in meerdere rechtszaken verwikkeld.

De kwestie ligt gevoelig omdat Masaba in de Noord-Nigeriaanse deelstaat Niger woont. Daar geldt sinds 2000 de sharia (islamitisch strafrecht). In 2006 vielen er in het noorden zestien doden tijdens cartoonrellen, naar aanleiding van de Deense spotprenten. Vier jaar eerder stierven er honderden in de stad Kaduna bij religieuze rellen tegen een geplande Miss Worldverkiezing. Autoriteiten zijn bang dat de ’megapolygamist’ ook een oproer veroorzaakt.

„Vroeger hield hij het stil en viel niemand hem lastig”, zegt Yahaya Abubakar, emir van Bida, die in zijn paleis op een elegante troon zit, waarnaast mannen in rode gewaden hem met handwaaiers koel houden. „Maar als hij publiekelijk zijn interpretatie van de koran uitdaagt, creëert dat spanning.”

Volgens de emir is Masaba’s veiligheid niet meer gegarandeerd, dus gaf hij hem de keus: scheiden van 82 vrouwen of het shariagebied verlaten. Masaba legde het ultimatum naast zich neer en belandde half september in de gevangenis.

De polygamist vindt dat hij slechts door haat van de emir en islamgeleerden in deze situatie is beland. „Ik ben onschuldig”, zegt Masaba in het kantoortje van de gevangenisdirecteur. „Allah heeft mij gezegend met veel vrouwen en mij daarvoor speciale krachten gegeven. Als hij het toestaat, trouw ik er nog meer.”

Dat hij 86 echtgenotes niet genoeg aandacht zou kunnen geven, vindt hij onzin. Het zijn ’bijzondere’ vrouwen. Masaba: „Ze ruziën niet en leven als zussen samen. Wie behoefte heeft intiem met mij te zijn, komt naar mij toe. Het gaat vanzelf. Dat werkt prima, niemand klaagt erover.” Negen echtgenotes zijn volgens hem momenteel zwanger.

„Wij zijn gelukkig, we hebben een eerlijke en zorgzame man”, zegt Masaba’s derde echtgenote Hafsat (49). Ze staat op een binnenplaats naast het half afgebouwde huis in Bida, waar zijn vrouwen veelal met z’n drieën op een kamer wonen, met hun kroost erbij. Zijn echtgenotes (velen jonger dan sommige van zijn kinderen) en dochters zijn druk met koken en het wassen van kleding. Zijn zoons hangen op de veranda.

Hafsat is ruim twintig jaar met Masaba getrouwd en heeft vier kinderen van hem. „Ik viel op hem toen hij aan het preken was. Ik zag dat Allah hem heeft gestuurd”. Dat er daarna nog 83 vrouwen kwamen vind ik niet erg, dat besloot Allah. Mensen die ertegen zijn, zijn gewoon jaloers.”

(Trouw)
Masaba op weg naar de rechtbank in het Nigeriaanse Minna. (Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden