De strijd om Colorado

McCain brengt een historisch bezoek aan Pueblo,Colorado. (AP) Beeld
McCain brengt een historisch bezoek aan Pueblo,Colorado. (AP)

De virtuele reporter is deze week in Pueblo, Colorado waar fel wordt gestreden om de vroege stem.

Het moet de Democraten goed bevallen zijn in Pueblo (Colorado). Barack Obama was er op 15 september nog. De dag nadat zakenbank Lehman Brothers uitstel van betalingen aanvroeg, stak hij een scherp betoog af over de staat van de Amerikaanse economie. Volgens Obama had John McCain met al zijn ervaring in Washington al veel eerder iets aan de economische malaise te doen. “Het zou aardig zijn als hij toen wat had gedaan aan de falende economie.” Dat liet McCain in Obama’s analyse na. “Daarom kunnen wij ons niet nog eens vier jaar veroorloven van wat we de afgelopen acht jaar hebben gehad”, sprak Obama toen.

Die punchline werpt nog altijd haar vruchten af. De Democraat gooit er tot op de dag van vandaag hoge ogen mee in de peilingen. Maar toen was toen en nu is nu. Running mate Joe Biden bezocht de stad deze week ook. To get out the early vote, zoals dat zo mooi heet. En dat vertaalt zich slecht.

Vroeg stemmen, schrijft oude bekende en redacteur Amy Matthew van de plaatselijke krant The Pueblo Chieftain, heeft vooral een praktische reden. Amerikanen stemmen over veel. Om de haverklap wordt hun mening gevraagd. “Er zijn nogal wat kwesties waar kiezers zich in Colorado over moeten uitspreken.” Als iedereen die wil stemmen dat alleen op 4 november aanstaande zou gaan doen, dan staan er lange, lange rijen voor de stembureaus. De vrees bestaat dat veel mensen daardoor helemaal niet aan stemmen toekomen. En dat is in het land met democratie als belangrijkste exportproduct een onverteerbare gedachte. “De hoop is dat de massa zich dus over een paar dagen verspreidt.”

Al die vroege stemmen zouden aardig wat informatie over het effect van de campagne van het Republikeinse of Democratische kamp kunnen opleveren. Handig als je nog twee weken campagnevoeren hebt. Maar helaas. Amy: “Ze worden pas op de avond van de verkiezing geteld.” Toch wil Biden de vroege stemmen nu al incasseren. Hebben is hebben, moet het campagneteam van de Democraten denken. Biden en Obama hebben immers niks aan een klinkende overwinning in de peilingen. Of, in de Amerikaanse sportretoriek die de politieke commentaren zo kenmerken: het heeft geen nut de warming up te winnen.

Uiteindelijk is er maar één peiling die écht telt: de uitgebrachte stemmen. Nu en over twee weken. Maar dan moeten al die mensen wel hun stoel en deur uit. En dat blijkt, met de lage opkomst in Amerika, nog altijd de grootste uitdaging van iedere kandidaat te zijn. Amy begrijpt Bidens komst naar het Democratische Pueblo dan ook prima.

Wat ze niet helemaal begrijpt, is het historische bezoek dat John McCain op 3 oktober aan Pueblo bracht. “Nooit eerder nam een Republikeinse kandidaat de moeite om naar hier te komen”, schrijft ze. “Zijn campagneteam moet hier kans op winst hebben geroken.” Waarom zou hij anders zijn langsgekomen? Pueblo is daarom nu al een historische pleisterplaats op weg naar het Witte Huis. Misschien wint McCain door zijn bezoek op 3 oktober de staat Colorado wel en mist Obama op een haar na het presidentschap. Dat overkwam Al Gore in Florida. Hij miste toen 527 stemmen. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Niet voor McCain, niet in Pueblo en dus ook niet in het Witte Huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden