De storm zorgde vooral voor overlast

Mensen genieten van de harde wind op het strand van Hoek van Holland. Beeld ANP

De zware westerstorm zorgde woensdag voor een unieke situatie. Voor het eerst gingen alle vijf waterkeringen van Rijkswaterstaat tegelijkertijd dicht. Luchtvaartmaatschappijen schrapten 252 van de ruim 1200 vluchten, de NS zetten treinen stil. De boot naar Texel ging even uit de vaart. En in Kampen sjouwden mensen met zandzakken om de dijken te beschermen. Alles vooral uit voorzorg.

Er was wel wat stormschade: brandweerkorpsen rukten duizend keer uit voor omgewaaide bomen of losgeraakte dakplaten. Op de A2 bij Breukelen kantelde een vrachtwagen.

Letterlijk het grootste probleem vormde het drijvende Bijbelmuseum in Urk. Deze replica van de Ark van Noach - dertien meter hoog en zeventig meter lang - sloeg met palen en al los van de kade. Het gevaarte ramde een steiger en kraakte verscheidene zeilboten in de haven.

Vooral de kustprovincies hadden te maken met buien en rukwinden. In Vlissingen werd in de nacht van dinsdag op woensdag een extreem zware windstoot van 141 kilometer per uur gemeten. Rond 10.00 uur gaf het KNMI code oranje af voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland.

Vanwege de hoge waterstanden besloot Rijkswaterstaat al zijn keringen te sluiten. De Hartelkering in de Botlek bij Rotterdam, de Oosterscheldekering in Zeeland, de Ramspolkering bij Kampen en de Hollandse IJsselkering bij Capelle.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De Ark in Urk sloeg los van zijn ligplaats door de harde wind. Beeld ANP

De nieuwe minister van infrastructuur en waterstaat Cora van Nieuwenhuizen ging woensdagmiddag zelf kijken bij de Maeslantkering bij Rozenburg. Om kwart voor drie maakte ze bekend dat ook deze computergestuurde kering dicht ging. Het duurde toen nog twee uur voor de grote stalen deuren helemaal gesloten waren.

De meeste keringen waren woensdagavond weer open, de Hollandse IJsselkering volgt donderdag nog.

De Zeeburgertunnel bij Amsterdam blijft donderdag nog dicht, op zijn minst tot na de ochtendspits. Het plafond van de tunnel raakte zwaar beschadigd doordat de klep van een container op een vrachtwagen open waaide.

Dode in Frankrijk, Elders gewonden

Bij de hevige storm die woensdag over Europa raasde zijn in Frankrijk een dode en vijftien gewonden gevallen. Een skiënde vrouw werd in de Haute-Savoie door een omwaaiende boom getroffen en kwam om. Zo’n 200.000 huishoudens in Frankrijk zaten door de zware storm zonder elektriciteit. Ook in Ierland zaten woensdag nog 27.000 huizen en bedrijven zonder elektriciteit.

Een windhoos heeft in Zwitserland een treinwagon uit de rails geblazen. Die kwam op zijn kant naast het spoor terecht. Daarbij vielen acht gewonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden