StraatbeeldEigen stijl

De stijl van Thelma Boateng

Thelma Boateng (26), woont in Rotterdam, werkt in een ggz-instelling.Beeld Sarah Amrani

Fotograaf Sarah Amrani speurt op straat naar mensen met een opvallende eigen stijl. Deze keer: Thelma Boateng (26), uit Rotterdam.

“Ik zeg altijd dat ik erg van kleur hou en van bloempatronen. Maar toen ik dat vertelde tijdens een voorstelrondje op de kunstacademie, was ik helemaal in het zwart gekleed. Dat was niet zo overtuigend.” Thelma Boateng moet er nu nog om lachen. Ze wil maar zeggen dat haar stijl niet zo eenduidig is. Terwijl ze wel precies weet wat ze wil dragen. “Dat was al zo toen ik heel klein was. Mijn moeder legde dan mijn kleren klaar, maar ik koos iets anders.” Ze ontwikkelde haar smaak door met haar moeder mee te gaan naar de stoffenmarkt. “Als ik iets moois zag, werd er iets van gemaakt.”

Beeld Sarah Amrani

Haar knalroze jas kocht ze op de rommelmarkt. “Ik zag hem hangen en dacht: dat is mijn Barbiedroom!” Ze komt graag op rommelmarkten. “Ik vind het sociale leuk. Je ziet allemaal mensen met hun verzamelingen, iedereen heeft een verhaal. Haar macramétas vond ze daar ook. “Nee, de gebloemde laarzen niet. Die heb ik een jaar of vier geleden bij de Primark gekocht. Dat durf ik bijna niet te zeggen, want veel vriendinnen vinden dat dat echt niet meer kan, zo’n goedkope winkelketen. ‘Je hebt bloed aan je laarzen!’ roepen ze dan. Ik snap dat wel, maar ik sluit me daar soms een beetje voor af. Ik vond ze gewoon mooi.”

Op de middelbare school begrepen de andere leerlingen Thelma’s smaak niet altijd. “Ik had knalgele glimmende Dr. Martens. De andere leerlingen maakten er opmerkingen over. Ik heb toen zelfs geprobeerd ze zwart te verven.” Haar moeder was er niet blij mee dat ze zich zoveel aantrok van wat anderen vonden. “Dat doe je als puber hè.”

Beeld Sarah Amrani

Thelma is een geboren Rotterdamse, maar ze ging naar school in Capelle. “Daar was ik de enige in de klas met afrohaar. Soms werden er propjes in geschoten, dus ik ging het strak samengebonden dragen, zodat het minder opviel. Ik heb het ook vaak met chemische middelen gesteild.” Dat doet ze niet meer. Die krullen zijn voor Thelma namelijk meer dan alleen maar een kapsel dat goed zit of juist niet. “Ze zijn een onderdeel van mij, van mijn roots. En die ga je dan proberen te verbloemen. Het heeft wel enige tijd gekost voordat ik het los ging dragen.” Ze wil geen oordeel uitspreken over sterren als bijvoorbeeld Beyoncé, die hun haar nog vaak steil maken. “Ik respecteer ieders keuze. Maar het lijkt zo alsof Afrikaans haar niet past in het westerse schoonheidsideaal. Beroemdheden zoals zij zijn voor velen een voorbeeld, het zou een geweldig statement zijn als zij hun haar zouden dragen zoals het uit hun hoofd groeit”, vindt Thelma. “Ik vind het jammer als mensen zeggen dat ze niet blij zijn met hoe ze eruitzien.”

Lees ook:

Zo zag 2019 eruit

Fotograaf Sarah Amrani legde het afgelopen jaar wekelijks in Tijd vast hoe wij ons kleden. Ze portretteerde mensen met een opvallende eigen stijl en de trends die we veelvuldig langs zagen komen.

‘Ik koop alles een paar maten te groot’

“Hoe minder het klopt, hoe leuker ik het vind.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden