De stijl van een zonnekoning

ambtswoning | Ook de persoonlijke smaak van Donald Trump lijkt in niets op die van Barack Obama. Verandert het stijlvol ingerichte Witte Huis in een soort retro-Versailles?

HARMEN VAN DIJK

Prijkt straks de naam Trump in grote gouden letters op het Witte Huis, net als op alle andere gebouwen van de vastgoedmagnaat? Dat zal zo'n vaart niet lopen, maar veel mensen zijn benieuwd wat de bijna-president wél gaat veranderen aan de ambtswoning in Washington die stamt uit 1800.

Ook wat interieurs betreft staat hij niet bekend om zijn verfijnde smaak. Trump heeft al gezegd dat hij het zal laten bij hooguit een likje verf: "Ik kom er om te werken, niet om de boel opnieuw in te richten." Aan de officiële vertrekken op de begane grond mag de president trouwens weinig veranderen. Curator William Allman bewaakt dit nationale erfgoed. Ieder verzoek om verandering moet langs hem en een commissie, waarin ook de directeur van de National Gallery of Art zitting heeft.

Op de tweede en derde verdieping van het 132 kamers tellende gebouw heeft de president meer te vertellen. Hier zijn de privé-vertrekken en die mogen naar eigen smaak worden ingericht. Vandaag worden in een paar uur de persoonlijke spullen van de Obama's eruit gehaald en worden de verhuisdozen van de Trumps binnengedragen, onder toezicht van de huishoudelijke staf, die gewoon blijft. De inrichting is van oudsher een taak voor de First Lady, die daarvoor de hulp inschakelt van een gerenomeerde binnenhuisarchitect - zo deden Laura Bush en Michelle Obama het in ieder geval. Melania Trump zal echter niet meteen in het Witte Huis gaan wonen. Zoon Barron, tien jaar, wil graag in New York zijn schooljaar afmaken. Dus blijven zij nog even in het penthouse in New York, gesitueerd in de bovenste drie verdiepingen van de Trump Tower.

Dit penthouse werd opgeleverd in 1983 en laat zien wat de smaak is van de nieuwe president: marmer op vloeren en muren, plafonds beschilderd met mythische voorstellingen, bladgoud, kroonluchters, spiegels, beelden van Griekse goden. De inmiddels overleden binnenhuisarchitect Angelo Donghia - bijgenaamd de Yves Saint Laurent van de sofa's - liet zich inspireren door het paleis van Versailles en dan met name de spiegelzaal. De weelde van Lodewijk XIV, de zonnekoning, de alleenheerser die gezegd zou hebben: l'état, c'est moi - de staat, dat ben ik. Het immense buitenverblijf van de Trumps in Florida, Mar-A-Lago, is ook in de stijl van Europese paleizen gedecoreerd.

Veel mensen zullen het overdadig barokke interieur smakeloos vinden, maar zeker in de jaren tachtig was het de favoriete stijl van selfmade miljonairs zoals Trump. Herinnert u zich de serie 'Dynasty' nog, uit dat decennium? Het huis van de schatrijke familie Carrington zag er precies zo uit.

Totaal anders dan het interieur van het Witte Huis. Daar zien we smaakvol antiek uit de vroege jaren van de Verenigde Staten, de koloniale New England-stijl, chique eenvoud, geliefd bij die andere categorie superrijken, die zichzelf in de traditie van de Founding Fathers plaatst. Intellectueel Amerika.

Het Witte Huis heeft overigens pas na de Tweede Wereldoorlog deze inrichting gekregen. Bij een brand in 1814 ging het originele interieur verloren en brachten opeenvolgende presidenten allerlei veranderingen aan. In de jaren vijftig was het een bouwval geworden. President Truman moest uitwijken naar het tegenover gelegen Blair House. Bij een grootscheepse restauratie werd het gebouw hersteld en gemoderniseerd. Maar het werd weinig smaakvol ingericht. Jackie Kennedy herstelde het interieur in oude luister. Stammend uit een chic Amerikaans geslacht beschikte zij over de contacten om antiek los te peuteren bij soortgenoten.

De erfenis van Jackie werd omarmd door de Obama's. Niet voor niets worden zij gezien als de meest stijlvolle bewoners van het Witte Huis sinds de Kennedy's. Dat was al zichtbaar aan hun beider onberispelijke kledingstijl, sinds eind vorig jaar weten we dat ook over hun interieur. Tot dan toe was niet bekend hoe de privévertrekken van het Witte Huis er de afgelopen acht jaar uitzagen, ook dat aspect van hun privéleven schermden ze af. Op de valreep mocht het tijdschrift Architectural Digest er een kijkje nemen, voordat de Obama's verhuizen naar een riante maar tijdelijke huurwoning in Washington. Vriend en vijand waren het erover eens dat de bovenverdieping van het Witte Huis er zelden zo goed had uitgezien. Geholpen door binnenhuisarchitect Michael Smith combineerden de Obama's het klassieke antiek gedurfd met abstracte moderne kunst. Stijlvol en huiselijk.

Smith vertelde dat Michelle Obama, zoals bij al haar activiteiten als First Lady, ook in het interieur 'alle stemmen van de VS wilde laten doorklinken'. Aan de muren hangen werken van beroemde kunstenaars als Robert Rauschenberg naast dat van aanstormend talent. Een abstract schilderij van Alma Thomas kreeg een ereplaats, het eerste kunstwerk van een Afro-Amerikaanse vrouw in de presidentiële woning. De kunstwerken ademen de sfeer van diversiteit die de Obama's tijdens hun jaren in het Witte Huis op allerlei manieren uitdroegen. De meeste werken komen uit de collecties van musea. Of ze in het Witte Huis blijven hangen, is onduidelijk, maar afgaande op de kunst in hun huidige woningen houden de Trumps meer van figuratieve kunst.

Stel dat de Trumps toch kiezen voor een complete make-over, dan gaan de meubels, tapijten en kunst die de Obama's speciaal voor het Witte Huis aanschaften naar een depot. De Trumps kunnen daar gaan kijken of andere presidenten iets hebben achtergelaten wat wel van hun gading is. Wie weet valt Melania voor het 4370-delig servies dat Nancy Reagan begin jaren tachtig aanschafte. Het werd een relletje - de China Crisis - omdat het porselein ontzettend duur was. Hoeveel de president mag uitgeven aan nieuwe spullen, bepaalt het Congres - denk aan zo'n 100.000 dollar.

Tot nu toe heeft Donald Trump vooral kritiek gehad op het uitgeven van belastinggeld aan dit soort zaken - denk aan de volgens hem veel te dure Air Force One. Misschien houdt hij woord en laat hij het Witte Huis zoals het nu is. Maar aan één traditie zal hij niet ontkomen: iedere president ontwerpt een nieuw tapijt voor zijn werkkamer, the Oval Office. Op dat van Obama stonden, naast het 'verplichte presidentszegel' uitspraken van democratische voorgangers als Kennedy en Roosevelt. Wellicht niet de presidenten aan wie Trump zich wil spiegelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden