Opinie

De stigmatisering groeit net als in de jaren dertig

Twee minuten stilte op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Beeld anp
Twee minuten stilte op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking.Beeld anp

Als we vanavond twee minuten stil zijn, moeten we beseffen dat de meerderheid weer bezig is een minderheid te stigmatiseren, schrijft Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid en partijleider van Denk.

Vandaag vindt in heel Nederland de Nationale Dodenherdenking plaats. Om acht uur staat iedereen twee minuten stil. Dat is het moment waarop alle oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht worden. Hierbij worden niet alleen militairen herdacht, maar ook burgers die door oorlogsgeweld, waar dan ook ter wereld, zijn omgekomen. Eén moment waarop we onszelf de tijd geven om stil te staan bij de wreedheden van oorlogen die dag in dag uit helaas realiteit zijn.

Bezinning
Beseffen we in die twee minuten van totale bezinning ook hoe de Tweede Wereldoorlog heeft kunnen plaatsvinden? Hoe een minderheid in de samenleving door een meerderheid tot ongewenst werd bestempeld? Hoe diezelfde minderheid stelselmatig werd beschimpt en in een kwaad daglicht werd gesteld? En hoe een groot deel van de maatschappij niet besefte wat er werkelijk aan de hand was? En zien we misschien ook de parallellen met onze huidige samenleving, waarin moslims en mensen met een migrantenachtergrond worden verdrukt?

In Nederland is in de loop der jaren een voedingsbodem gegroeid voor een steeds extremer gedachtengoed. Maar zijn de gevolgen van dergelijk gedachtengoed niet juist wat we elk jaar herdenken bij Nationale Dodenherdenking?

In verzet
Op vier mei is bijna iedereen twee minuten stil. Maar helaas zwijgt de grote meerderheid ook de rest van het jaar. Waarom zijn er zo weinig stemmen die roepen: 'Stop met het stigmatiseren van bevolkingsgroepen' of 'Hou op met het vernietigen van Nederlandse waarden als verdraagzaamheid en solidariteit.'

Die grote stille meerderheid moet geluid gaan maken. Men moet de gedachte achter de twee minuten stilte de rest van het jaar weer gaan uitvoeren. Want we dreigen onze prachtige samenleving kwijt te raken.

We moeten in verzet komen tegen xenofobisch nationalisme. Niet het type verzet waarbij we onder het mom van vrijheid van meningsuiting anderen tot op het bot kwetsen. Maar verzet waarbij we opstaan tegen de verrechtsing van Nederland, de verruwing van onze omgangsvormen en de verharding van onze harten.

Op vier mei is voelbaar dat er met veel pijn wordt teruggekeken op oorlogen in het verleden. Zoveel ellende, zoveel leed. 'Dit nooit weer' is elk jaar weer te horen. En die uitspraak slaat de spijker op zijn kop. Laten we ervoor zorgen dat dergelijke wreedheden nooit meer gebeuren.

Tunahan Kuzu. Beeld ANP
Tunahan Kuzu.Beeld ANP

Buitensluiten
Daarvoor moeten we onder ogen zien dat onze huidige samenleving wordt gekenmerkt door pijnlijke contrasten. Stigmatisering lijkt even vanzelfsprekend als het inademen van zuurstof. Het buitensluiten van bevolkingsgroepen even vanzelfsprekend als het opkomen van de zon.

De solidariteit die Nederland decennia kenmerkte, wordt steeds gebrekkiger. De samenleving verruwt, verhardt en verrechtst. Daar moeten we met zijn allen tegen in actie komen.

Dit nooit weer. Zodat we bevolkingsgroepen met elkaar verbinden in plaats van tegen elkaar op te zetten.

Dit nooit weer. Wanneer iemand in onze omgeving iets stigmatiserends, discriminerends of onnodig beledigends zegt, maken we voortaan lawaai in plaats van stil weg te kijken.

Dit nooit weer. Als eerbetoon aan hen die voor ons vielen.

Vanavond twee minuten stilte. Maar daarna 364 dagen, 23 uur en 58 minuten lawaai.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden