De stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst ...

De stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft op advies van een commissie de essayprijs van de gemeente Amsterdam, de Busken Huetprijs 1992, toegekend aan S. Dresden voor zijn essay 'Vervolging, vernietiging, literatuur'. De prijs bedraagt 15 000 gulden. De adviescommissie, die bestond uit Redbad Fokkema, Dick van Halsema en Piet Meeuse, koos unaniem voor het werk van Dresden. "In zijn indrukwekkende en rijke essay verkent Dresden met een geobsedeerde precisie het spanningsveld tussen oorlogswerkelijkheid en oorlogsliteratuur" , aldus de commissie.

Dr. D. W. Steenhuis is door het kabinet bij de koningin voorgedragen als nieuwe procureur-generaal bij het gerechtshof in Leeuwarden. Steenhuis, 48, die al bijna tien jaar advocaat-generaal bij hetzelfde hof is, zal per 1 augustus mr. H. Addens opvolgen, die met pensioen gaat.

De directie van Eurest Nederland te Amsterdam (contractcatering) is uitgebreid met drs. G. J. M. Nollen. Deze is benoemd tot directeur financien en administratie. Voorheen was hij werkzaam bij Cap Gemini Pandata te Rijswijk.

De wetenschapshistoricus dr. Martin J. Klein (67) is als eerste benoemd op de Pieter Zeemanleerstoel aan de Universiteit van Amsterdam, die is bedoeld om de studie te bevorderen van de geschiedenis van de natuurkunde in de periode van Zeemans leven.

Bij de verzekeraar Amev vinden in de loop van het jaar een aantal benoemingen plaats. Tot lid van de directie Amev Nederland worden benoemd mr. J. H. Rutten (34), nu directeur van de groep levensverzekering, J. A. de Jongh (39) die een gelijke functie vervuld. Zij volgen mr. F. W. Lodder en C. M. Boet op.

Tot lid van het directieteam van Amev in Nederland worden benoemd dr. R. Th. Wijmenga (34), die de Jongh opvolgt, M. H. C. M. van de Bosch (47), die Rutten opvolgt, ir. G. L. Tjerkstra (41) die directeur wordt van de groep levensverzekeringen en daar H. Th. M. Sluis opvolgt die met pensioen gaat en R. Brehm (40) die adjunct-directeur wordt van de groep schadeverzekering. Brehm komt van Interloyd Verzekeringen.

Pierre Brusselmans, 45, is benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Henkel Nederland, gespecialiseerd in toegepaste chemie en het bekendst als fabrikant van wasmiddelen. Brusselmans is zijn loopbaan ook bij Henkel aangevangen.

Bij de Universiteit van Amsterdam zijn een aantal hoogleraren benoemd: mr. P. J. Wattel, 34, Europees belastingrecht; dr. mr. R. Peeters, recht van de Islam en het Midden Oosten; dr. Ben J. C. Cornelissen ,40, fytopathologie; dr. German Gullon, 47, Spaanse letterkunde; prof. dr. Antony Manstead, 42, sociale psychologie; dr. Frederick R. Schram, systematische en geografische dierkunde en drs. T. Bruins, 56 toegepaste telematica.

Overleden

De jazz- en blueszanger Clarence 'Big' Miller is 70 jaar oud in Edmonton (Canada) overleden. Miller is onder meer bekend geworden doordat hij samen speelde met jazz- en bluesgrootheden als Count Basie en Duke Ellington.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden