De Steve Jobsscholen komen en gaan

Van de 25 Steve Jobsscholen die sinds 2103 in Nederland zijn opgericht, zijn er vier alweer gesloten of gestopt met het concept. Acht van de vijftien Steve Jobsscholen van het eerste uur weten nog niet of ze door willen als 'Steve Jobsschool' en of ze het bovendien wel kunnen blijven betalen. Dit meldt het Onderwijsblad vandaag op basis van een rondgang langs de scholen.

Volgens het Onderwijsblad, een publicatie van vakbond Aob, gaat het veel minder goed met de Steve Jobsscholen - ook wel Onderwijs voor een nieuwe tijd (O4NT) genaamd -dan oprichter Maurice de Hond doet geloven.

Redenen dat de scholen afhaken, zijn volgens het Onderwijsblad dat de kosten voor software, de inrichting van het systeem, licenties en roosters steeds hoger werden.

Zeker omdat Steve Jobsscholen vaak relatief klein zijn (de grootste heeft 227 leerlingen, de kleinste 16), drukken deze kosten extra zwaar. Soms wordt de stichting achter een basisschool nog om extra geld gevraagd. "Maar het werd ook een principiële kwestie", zegt een schooldirecteur in het blad. "Onderwijsgeld moet zoveel mogelijk naar de leerlingen gaan. Ik kon dit niet meer uitleggen."

Basisscholen die iPadschool worden, zijn vaak scholen die leerlingen kwijtraken. Soms gaat het daadwerkelijk beter nadat de school overstapt op de lesstof van O4NT, meldt het Onderwijsblad. Van de vijf scholen die nu drie jaar Steve Jobsschool zijn, zijn er drie waar weer groei heeft ingezet. Twee krimpen 'gestaag verder'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden