null

OpinieLevenseinde

De stervensbegeleider is er niet voor euthanasie, maar voor iedereen

Nergens rept de overheidscampagne ‘Goed gesprek over de dood’ over stervensbegeleiders, terwijl die daar juist voor zijn, betreurt Robin Zuidam, voorzitter van stichting Het Bezinningshuis. Hij vreest dat het verkeerde imago van euthanasieconsulent nog aan de beroepsgroep kleeft.

Naar aanleiding van de onlangs verschenen cartoon van Anton Dingeman in Trouw schrijf ik dit betoog. De, overigens sublieme, cartoon (21 juni) communiceert op cynische wijze een dialoog tussen twee personen, die zijn vergeten dat je ook nog ‘gewoon’ dood kunt gaan. Maar tegelijkertijd wordt er geroepen om een ‘stervensbegeleider’ in de context voltooid leven, zoals het kabinet Rutte ll deze al abusievelijk gebruikte.

In oktober 2016 bedacht dit kabinet dat er een voltooid leven-wet moest komen, die de zelfgekozen dood van niet-zieke mensen zou faciliteren, onder toezicht van een …stervensbegeleider. En toen ging het mis.

Gekaapt door de politiek

Dit voorstel van Rutte II kreeg enorm veel aandacht. Al was het alleen maar vanwege het gevoelige onderwerp en de timing. Die aandacht heeft ervoor gezorgd dat de term stervensbegeleider ‘gekaapt’ is door de politiek en dat de beroepsgroep opgescheept zit met een imago van ‘euthanasieconsulent’.

Het vak van stervensbegeleider, dat onderdeel is van iets dat al veel langer bestaat in de traditie van dominees, geestelijk verzorgers, death doula’s enzovoorts, was toen net op weg om op eigen kracht meer zichtbaar te worden en opnieuw geïntegreerd te raken in de samenleving. Juist omdat die ‘gewone’ dood al zolang uit ons gezichtsveld was verdwenen.

Op 20 juni startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een campagne met als thema ‘Goed gesprek over de dood’ (aanleiding voor de genoemde Dingeman-strip). Op zich heel positief zo'n campagne en alle aandacht helpt, maar helaas wordt nergens gerept over stervensbegeleiders. Terwijl die al volop overal actief zijn. Als vrijwilliger in hospices of bij mensen thuis, als zzp’er of anderzijds. Klaar om mensen bij te staan.

Natuurlijk proces

Ze hebben geleerd om door middel van zelfreflectie de eigen innerlijke ruimte te vinden om daarmee de stervende en zijn of haar naasten te helpen met aanvaarden, los te laten en te verlichten. Om met kennis van het stervensproces mee te bewegen en nabij te zijn. Kortom, om het natuurlijke proces van sterven zo organisch mogelijk te laten verlopen.

De stervensbegeleider is er dus niet om iemand mee te nemen in een euthanasietraject, maar is er voor iedere persoon die gaat sterven en diens naasten. Deze begeleiders bieden verlichting voor dat wat zwaar voelt en wringt en zijn ondersteunend bij dat wat nodig is voor de stervende en de naasten.

Lees ook:

‘Campagne over het levenseinde van het kabinet slaat de plank mis’

Een gemiste kans, noemt Rob Bruntink van Bureau Morbidee, de nieuwe campagne van het kabinet om het levenseinde bespreekbaar te maken.

‘Rare dingen doen voor levensverlenging wil ik niet, als het lichaam op is, is het op’

Els Timmerman is terminaal ziek. Aan de keukentafel besprak ze met haar kinderen haar wensen voor het levenseinde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden