De stemmen zijn geteld: VVD verslaat CDA met 1 zetel

Stemmen om te tellen. Beeld anp
Stemmen om te tellen.Beeld anp

De VVD lijkt met dertien zetels de grootste partij in de Eerste Kamer te worden. Het CDA staat op twaalf van de 75 zetels, D66 op tien. De PVV en de SP krijgen ieder negen zetels. De PvdA zakt van veertien naar acht.

Redactie

In mei kiezen de leden van de Provinciale Staten de Eerste Kamer. Daarbij kan de zetelverdeling nog veranderen.

Dramatisch verlies PvdA
De Partij van de Arbeid heeft in alle 393 gemeenten verloren. Het beste resultaat boekte de partij op Urk, waar de sociaaldemocraten het verlies beperkt hielden tot een min van 0,2 procentpunt.

De grootste klappen kreeg de partij in de provincie Groningen. In Pekela verloor de partij 20,5 procentpunten, maar ook in Menterwolde -(19,3), Veendam (-19,2), Appingedam (-18,1), Oldambt (-17,5) en Bellingwedde (-17,1) kreeg de partij klappen. De provincie Groningen is van oudsher een links bolwerk. De onvrede met de partij komt voort uit het feit dat de regio tegenwoordig kampt tegenwoordig met werkloosheid, krimp en aardbevingen door gaswinning.

Ook in de steden was het verlies van de sociaaldemocraten aanzienlijk. In Amsterdam ging de partij 13,3 procentpunt achteruit, in Rotterdam verloor de partij 12,3 procentpunt. In Enschede was het verlies 12 procentpunt, in Zaanstad 11,5 procentpunt, in Den Haag 10 procentpunt.

Coalitiegenoot VVD wist in zes van de 393 gemeenten een plusje te noteren. De grootste winst boekte de partij in Beemster (Noord-Holland), waar de liberalen 5,9 procentpunt vooruitgingen.

Grote winnaars zijn juist de drie partijen in de constructieve oppositie. Die steunen het kabinet in de Eerste Kamer in ruil voor inspraak. D66 en SGP verloren elk in twee gemeenten, ChristenUnie ging in twaalf gemeenten licht achteruit. Daarnaast verloor de lijstcombinatie van ChristenUnie en SGP een tiende procentpunt in Boxmeer en Baarle-Nassau.

Opkomst lager dan vier jaar geleden
In totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden ging gisteren naar de stembus. Vier jaar geleden kwam de opkomst uit op 56 procent. In Friesland was de opkomst het hoogste met 53,1 procent. Ook Groningen (53,0 procent) en Utrecht (52,5 procent) zaten ruim boven het landelijk gemiddelde. De laagste opkomst was in Noord-Brabant waar maar 43,6 procent naar de stembus ging. In Limburg bracht 44,9 procent van de kiezers een stem uit.

undefined

Zetelwinst en verlies in de verschillende staten. Beeld anp
Zetelwinst en verlies in de verschillende staten.Beeld anp
Totale aantal zetels per partij in de provincies. Beeld anp
Totale aantal zetels per partij in de provincies.Beeld anp
Prognose zetelverdeling Eerste Kamer. Beeld anp
Prognose zetelverdeling Eerste Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden