De statige kamer van Mark Rutte of de historische ruimte van Den Uyl: waar belandt Rita Verdonk?

Van welke mooie fractievoorzitterskamer droomt Rita Verdonk als zij mogelijkerwijs in haar visioenen de volgende verkiezingen wint? Ongetwijfeld de prachtige, 18de-eeuwse werkkamer van Mark Rutte, met uitzicht over het Binnenhof. Dat zou een mooie wraak op de VVD zijn en op Mark natuurlijk. Maar een kamer van een beroemde ’linkse’ fractievoorzitter zou Verdonk natuurlijk ook goed smaken.

Droom en wraak liggen op het Binnenhof vaak bij elkaar, net zoals opkomst en ondergang. Voor Geert Wilders smaakte de wraak heerlijk zoet toen hij na het verkiezingssucces van 2006 vanuit zijn piepkleine kamer in de nok van het Kamergebouw zijn intrek mocht nemen in de werkkamer van de door hem politiek gehate Femke Halsema (GroenLinks). Hij wist ook nog het bureau van de door hem zo bewonderde Frits Bolkestein uit de boedel van de Kamer weg te kapen, waardoor hij nu in een linkse kamer achter een rechts bureau zijn gepeperde bijdragen zit te schrijven.

Jan Marijnissen besefte pas echt hoe historisch zijn verkiezingsoverwinning van 22 november 2006 was, toen hij daarna zijn intrek mocht nemen in de voormalige werkkamer van Joop den Uyl. Fractiegenoot Jan de Wit vertelde onlangs in deze krant dat Marijnissen de enige echte erfgenaam van de beroemde sociaal-democraat is en zo voelt hij het zelf ook wel een beetje.

SP’ers zitten ’in Chili’

In dezelfde werkkamer waar Jan Marijnissen nu de dalende peilingen van zijn partij beziet, liet Lousewies van der Laan van D66 halverwege 2006 zien dat vrouwen behalve dreigen ook kunnen doorbijten. Ze trok de stekker uit het kabinet-Balkenende II. De gang van Binnenhof 5, zoals dit deel van het Kamercomplex wordt genoemd, noemen SP’ers ’Chili’, vanwege de lengte.

De politieke dandy Pechtold moet nu het electoraat voor zijn gehavende partij zien te herwinnen vanuit de vroegere werkkamer van het hoofd facilitaire dienst van de Tweede Kamer.

Voor de PvdA was de overwinning van de LPF in 2002 in diverse opzichten traumatisch. Het kostte de partijleider, Ad Melkert, uitzicht op regeringsdeelname en – nog veel erger – het vertrouwde bastion Koloniën. De 26 kersverse LPF-Kamerleden kwamen daags na de verkiezingen met grimmige gezichten en gebalde vuisten de kamers van de in hun ogen vuige linkse politici in het vroegere ministerie van koloniën opeisen en wel meteen. Ad Melkert moest zijn kamer afstaan aan Mat Herben, met uitzicht op het Torentje, en ging vervolgens vrijwillig in ballingschap in de VS.

De ’darkroom’, de kamer van Pim

Maar na het zoet volgde snel het zuur voor de LPF’ers. Nog geen jaar later zaten ze met acht Kamerleden ver weggestopt aan de overkant van het Plein, in het voormalige ministerie van buitenlandse zaken. Daar is ook een zaaltje genoemd naar Pim Fortuyn, vanwege het gebrek aan daglicht en donkere paarse kleuren ook wel de darkroom van de Tweede Kamer genoemd. Hilbrand Nawijn belandde, toen hij uit de LPF stapte, uiteindelijk in het voormalige rijksarchief en klaagde over te weinig daglicht in zijn werkkamer. Het presidium is nooit ruimhartig geweest voor Kamerleden die op de solotour gaan.

Krakend hout, gietijzeren pilaren

Een toonbeeld van stabiliteit en continuïteit is het CDA in het vroegere ministerie van justitie. Sinds mensenheugenis zitten de christen-democraten in dit kloeke gebouw vol met krakend hout, gietijzeren pilaren, donkere lambriseringen en weldadige rust. In de 19de-eeuwse werkkamer waar alle beroemde CDA-fractievoorzitters Nederland een beetje naar links dan wel een beetje naar rechts hebben gestuurd, huist nu Pieter van Geel.

Toch, ergens diep in het Justitie-gebouw, op de onderste verdieping, is het een tikje onrustig, daar waar de ponymeisjes van de Partij voor de Dieren ijverig schriftelijke vragen bedenken over goudvissen en het onverdoofd castreren van biggetjes.

Rita Verdonk had, toen zij nog bij de VVD zat, een werkkamer vlakbij Mark Rutte. Zo konden ze elkaar en de diverse bezoekers een beetje in de gaten houden. Nu is ze in de voormalige werkkamer van Geert Wilders getrokken. Wie de weg niet weet, vindt deze kamer nooit en hij is gezien de ligging een beetje onhandig als je op krukken loopt. En er kunnen niet twee ondernemers tegelijk naar binnen.

Nog twee jaar en dan heeft ze misschien een historische werkkamer voor het uitkiezen.

De mooiste werkkamer

1 Mark Rutte

2 Jan Marijnissen

3 Pieter van Geel

4 Jacques Tichelaar

5 Alexander Pechtold

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden