’De Stasi zou kwijlen’

Samir Allioui maakt zich er echt zorgen over: we geven als burger onze vrijheid langzaam op. Nummerbordregistratie op snelwegen, het verplicht meedragen van een identiteitsbewijs, vingerafdrukken in het paspoort. Het zijn volgens Allioui maatregelen waar ’de stasi van zou kwijlen’. En daarom wil de Piratenpartij ingrijpen. En wel nu, al zijn ze er eigenlijk nog niet helemaal klaar voor. „Door de vervroegde verkiezingen, hebben we nog niet genoeg naamsbekendheid”, zegt de 27-jarige lijsttrekker. „Maar we doen mee. We moeten voorkomen dat er meer gevaarlijke wetten doorgedrukt worden.”

Volgens Allioui is het duidelijk dat de politiek de afgelopen jaren ICT’ers gemist heeft. „Technische projecten van de overheid falen niet voor niets. Kijk naar de ov-chip. Die was al gekraakt voordat hij ingevoerd was.”

De Piratenpartij, die in ruim veertig landen actief is, doet voor het eerst in Nederland mee aan de verkiezingen. Allioui: „Drie punten zijn belangrijk: burgerrechten, hervorming van auteursrecht en hervorming van octrooirecht. Daar wijken we niet van af. De kiezer moet weten waar hij voor stemt.”

Over andere onderwerpen wil de lijsttrekker het niet hebben. „Ze zijn ondergeschikt. We zijn bereid ze bij coalitiebesprekingen in te ruilen voor onze drie thema's.”

Of het zo ver komt, is nog maar de vraag. De partij bestaat nog maar een paar maanden. Allioui hoopt op vijf zetels. „We groeien op dit moment keihard. Privacy, auteursrechten: het leeft in de samenleving.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden