De stad staat vol met eetbare planten en bomen

In het stadsgroen valt meer te eten dan je denkt. Daarom begon Elma Roelvink de website Pluk de Stad, die stadsbewoners helpt de eetbare planten en bomen in de buurt te vinden. De recepten maken zelfs onkruid lekker. Iedereen aan de klaproosroomkaas en zevenbladgroenteschotel dus!

Het idee voor de website ontstond toen Roelvink op de fiets zat naar de supermarkt en in dezelfde straat een stoofperenboom ontdekte. Ze stond versteld. Al die tijd hing het eten gewoon boven haar hoofd, terwijl in de supermarkt de peren uit Argentinië en de druiven uit Egypte uitgestald liggen. En om de hoek staat dan weer een kersenboom waarvan de vruchten op de grond wegrotten.

Plukplekken
Om die verspilling tegen te gaan moedigt Pluk de Stad stedelingen aan hun openbare groen te oogsten. De website geeft daarvoor alle benodigde informatie in een digitale kaart: plukplekken, beschrijvingen van bomen en planten, plukseizoen en bereidingswijze.

Je vindt er klassieke plukproducten als walnoot, appel en tamme kastanje, maar ook vergeten lekkernijen als look-zonder-look (lekker met zalm), kluwenklokjes (eetbare bloemen) en sleedoorn (soort minipruimen).

Roelvink zelf woont in hartje Utrecht, een paar straten van het Centraal Station, vlak naast een vierbaansweg en een groot verkeersplein. Het is een mistroostige vlakte van scheefgezakte tegels en asfalt, met veel voorbijrazende auto's en hier en daar een sprietje groen. Op de kaart ziet het er al een stuk vrolijker uit: rode pijlen markeren de plekken waar iets te plukken is. In de buurt staan een paar Japanse notenbomen, twee zoete kersenbomen, een kerspruim en tegenover het station een tweetal lindes. "Voor de lindebloesemthee", weet Roelvink.

Minder afhankelijk van import
De site is bedoeld als een praktische gids, omdat mensen weer moeten leren hun eten lokaal te halen. Zodat de wereld minder afhankelijk wordt van geïmporteerde groenten en fruit, en dus van olie, legt Roelvink uit.

Ondertussen mag het ook gewoon leuk zijn: "Veel duurzaamheidsprojecten gaan over wat je moet minderen, dat je minder de kachel aan moet doen, maar dat is voor de meeste mensen helemaal niet aanmoedigend. Ik wilde een project doen dat gewoon leuk is. Eén groot feest, in plaats van de belerende vinger."

Wie met Elma Roelvink op pad gaat, moet regelmatig even inhouden, omdat ze weer iets eetbaars heeft gevonden: een bedje vogelmuur (lekker in salades) langs de weg bijvoorbeeld.

Onbegrip en gevaren
Tijdens het plukken stuit ze op veel onbegrip. Zodra ze aan de slag ging met de stoofperenboom bij haar in de buurt, kwam er een mevrouw naar buiten die zei: "Ik zou dat maar niet eten, dat is giftig." "Heel veel mensen in steden weten gewoon niet wat wel en niet eetbaar is", verzucht Roelvink. Ze denken dat wat in de stad groeit per definitie vervuild is. "Als het niet uit de winkel komt, vertrouwen mensen het niet."

Roelvink maakte uitgebreid studie van de mogelijke gevaren van het plukken. "Ik maak een groot onderscheid tussen wat viezig is en wat ongezond is. Voor zwangere vrouwen is het gevaarlijk als het plantje in contact is geweest met kattenuitwerpselen. Daar kan je de ziekte taxoplasmose van krijgen. Maar ook dat kan je met voorzichtig plukken en goed wassen voorkomen."

Gemeentes werken graag mee
Pluk de Stad heeft nu plukinformatie beschikbaar van Utrecht en Leeuwarden. Aan de digitalisering van Amersfoort wordt gewerkt, en Den Haag, Rotterdam, Zutphen en Alkmaar hebben de cijfers beloofd.

Gemeentes willen graag meewerken, legt Roelvink uit. Zij hoeven alleen maar de coördinaten van vruchtdragende bomen aan te leveren, wat dankzij de uitgebreide administratie van de gemeentelijke groendiensten geen probleem is. "Als er op een nette manier geplukt wordt zijn ze daar blij mee. Gemeentes vinden het fijn als bewoners zelf initiatief nemen."

Kijk op www.plukdestad.nl voor meer informatie

Hoe maak je de stad eetbaarder?

Vijf dingen die je zelf kunt doen:

Organiseer een plukstokworkshop: maak met een tak en een scherpgerand soepblik een werktuig waarmee je hooghangend fruit uit een boom kan plukken

Organiseer een kookworkshop met onkruid uit eigen tuin

Hang QR-codes (een tweedimensionale streepjescode die je kan inlezen met een mobiele telefoon) aan de bomen, zodat mensen gemakkelijk online kunnen opzoeken wat voor boom het is en wat er aan groeit

Informeer bij de gemeente of je een fruitboom kunt adopteren

Vraag bij je eigen gemeente de coördinaten op van bomen met eetbare vruchten en stuur die door naar Pluk de Stad

Zevenblad met kerrie en crème fraîche

Zevenblad is een berucht onkruid dat veel mensen in de tuin hebben, maar niet zo snel zouden opeten. Het is vanaf maart te plukken.

Zo maak je er wat lekkers van:

Ingrediënten: 300 g zevenbladbladeren, 2 eetlepels olie, 2 uien, 2 appels, 1 theelepel kerriepoeder, zout, peper, 50 g crème fraîche.

Fruit de uien op een laag pitje in wat olie. Voeg de appel in blokjes toe. Roer het geheel en voeg gewassen en gesneden zevenbladbladeren toe. Laat het geheel een aantal minuten goed bakken onder goed roeren. Voeg de kerriepoeder, peper en zout toe. Maak het geheel af met de crème fraîche.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden