De staatssecretaris heeft geen asielzoekers in huis - punt

Bergen met Kamervragen moeten ze beantwoorden, de ambtenaren in de Haagse kantoortorens. Het waren er vorig jaar weliswaar minder dan de jaren voordien, maar de Kamerleden stelden gezamenlijk nog altijd 2423 vragen op schrift. Net na de Tweede Wereldoorlog - het vragenrecht bestaat sinds 1906 - hield de Kamer het nog bij zo'n 200 vragen per jaar.

Doorgaans gaan ambtenaren zeer zorgvuldig om met dit favoriete gereedschap van Kamerleden; de naam van hun politieke baas staat immers onder de brief die zij opstellen. Maar soms springt er iemand uit de band.

Zoals vorige week. Op vragen van PVV'er Geert Wilders over 'hordes gelukszoekers die Nederland overspoelen' reageerde VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff van veiligheid en justitie opvallend persoonlijk. Op de vraag of het 'ongewenst is om van Nederland het Leger des Heils van Afrika te maken', wilde Dijkhoff nog wel instemmend reageren. "Wat niet wegneemt dat ik waardering heb voor de diverse initiatieven die het Leger des Heils neemt."

Maar de vraag of hij zelf 'al een paar asielzoekers' in huis heeft genomen, beantwoordde Dijkhoff feller. "Nee. Over de reden daartoe ben ik u geen verantwoording verschuldigd." En gevraagd of hij dit keer het 'fatsoen' zou kunnen opbrengen de vragen afzonderlijk te beantwoorden: "Het oordeel over de kwalificatie 'fatsoen' laat ik aan u, ook omdat het niet ondenkbaar is dat wij over fatsoen verschillende opvattingen hebben."

undefined

Amerigo

De antwoorden doen denken aan die van oud-CDA-minister Marja van Bijsterveldt op vragen van PVV-Kamerlid Martin Bosma. Die wilde in 2011 opheldering over het aandeel van 'maar liefst 9 procent' van mediatycoon en SP-lid Derk Sauer in NRC Handelsblad. Wist de minister daarvan?

"Gelukkig niet. Het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap volgt de wederwaardigheden en faits divers rond de spreiding van aandelenbezit in het bedrijfsleven niet op de voet."

Uit datzelfde jaar 2011 dateren de antwoorden van oud-minister Ivo Opstelten op schriftelijke vragen van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg over het spoorloze paard van Sinterklaas:

"Uw Kamer vroeg mijn aandacht voor een kwestie zeer urgent; ik reageer direct, zoals u mij kent. Ik heb hoogstpersoonlijk bij de politie aangekaart, alle agenten uit te laten kijken naar dit paard."

undefined

3750 euro

Het is dit type Kamervragen waaraan Stef Blok zich ergert. Als VVD-fractievoorzitter vroeg hij vier jaar geleden de kosten op van een Kamervraag. Antwoord: 3750 euro. Miljoenen op jaarbasis.

Doorgaans worden vragen met de beste bedoelingen gesteld, aldus Blok, maar kan het niet minder? Enig recht van spreken had hij: dat jaar hield zijn fractie het bij 224 vragen; de PvdA stelde er 749.

Behalve van het vraaggedrag van Kamerleden is de rol van de Kamervoorzitter interessant. Die stuurt vragen van Kamerleden door aan de desbetreffende bewindspersoon. 'Tenzij bij hem wegens vorm of inhoud van de vragen daartegen overwegend bezwaar bestaat', zo de huisregels.

Voorgangers maakten met enige regelmaat gebruik van dat recht. Zo hield Anne Vondeling in 1974 in het Fries opgestelde vragen tegen. Ook bereikten vragen van de Boerenpartij en Centrumpartij niet altijd het kabinet.

De huidige Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg greep, zover bekend, één keer naar haar weigerrecht, bij vragen van ex-PVV'er Louis Bontes, maar volgens haar woordvoerder ging het om een misverstand: tot nu toe zou de voorzitter alle vragen aan het kabinet hebben doorgegeven.

undefined

Kampioen vragen stellen 2014

1. Joram van Klaveren (groep Bontes/Van Klaveren): 171 schriftelijke vragen

2. Pieter Omtzigt (CDA): 104

3. Louis Bontes (groep Bontes/Van Klaveren): 97

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden