De staat North Carolina corrigeert toiletbezoek voor transgenders

BAS DEN HOND

Het komen en gaan in de toiletten in de Amerikaanse staat North-Carolina is sinds woensdag bij wet geregeld: in mannen-wc's mogen alleen personen komen op wiens geboortebewijs staat dat ze een man zijn. En net zo in vrouwen-wc's alleen gecertificeerde vrouwen. Het parlement van de staat kwam in spoedzitting bijeen om het voorstel aan te nemen. Volgens de gouverneur, die de wet ondertekende, werd daarmee 'een inbreuk op de fundamentele privacy en etiquette voorkomen'.

Die inbreuk dreigde te worden gepleegd door de stad Charlotte, die een anti-discriminatieverordening had aangenomen die 1 april moest ingaan. In heel North-Carolina mogen scholen en bedrijven niet discrimineren op basis van huidskleur, afkomst of godsdienst, maar homo's en transgenders hebben die bescherming niet. Net als veel andere steden in de VS is Charlotte een progressieve enclave in een staat waar de meerderheid conservatief is. Dus wilde de stad die bescherming binnen de eigen grenzen wel regelen.

De nieuwe wet in North Carolina verbiedt gemeenten zo'n eigen beleid af te kondigen. En regelt meteen maar expliciet hoe het moet met het toiletbezoek en het gebruik van kleedkamers. Pas als een transgender helemaal van geslacht is veranderd, en het geboortebewijs heeft laten corrigeren, mag zij of hij in het toilet van eigen voorkeur. Ook elders in de VS staan de rechten van transgenders sterk in de belangstelling. Nu het Hooggerechtshof heeft beslist dat het homohuwelijk legaal is, lijkt de behandeling van transgenders het nieuwe slagveld in de 'cultuurstrijd' die in de VS woedt tussen progressieven en christelijk-conservatieven.

In Houston werd vorig jaar bij referendum een anti-discriminatieverordening onderuit gehaald. Tegenstanders daar hamerden er vooral op, dat het toelaten van kennelijke mannen in vrouwen-toiletten het aanranders wel erg gemakkelijk zou maken. Maar in steden waar dat toelaten beleid is, lijkt het niet tot een toename van dergelijke incidenten te hebben geleid. In Charlotte legt de gemeente zich bij het verbod neer. Wel hopen pressiegroepen op ingrijpen van de federale overheid: het ministerie van onderwijs heeft regels tegen discriminatie van transgenders, en zou de geldkraan dicht kunnen draaien als scholen de toilettenwet naleven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden