Interview

'De staat Israël is een totaal echec'

null Beeld AFP
Beeld AFP

Israël bestaat op 14 mei zeventig jaar. Trouw vraagt vijf Nederlanders met Joodse wortels over hun band met dit land. Vandaag Marjan Sax (70), die Mama Cash oprichtte, een fonds voor vrouwenrechten.

Sybilla Claus

Wat betekent Israël voor u?

"Op dit moment vooral een hoofdpijndossier. Ik heb er grote zorgen over, het maakt me heel verdrietig en boos. Het is verschrikkelijk hoe het land omgaat met de Palestijnen. Het geweld tegen de Palestijnen uit naam van zelfverdediging is vreselijk. De Gazastrook is een catastrofe. Daar worden mensen in feite opgesloten, en langzaam uitgehongerd."

Gaat u er weleens heen?

"Als tiener werkte ik twee maanden in een kibboets. Het was mijn eerste zelfstandige reis, fantastisch. Toch hadden we toen al gesprekken over Palestijnen, waarbij ik twijfels kreeg. Israëliërs zagen Palestijnen toen al als tweederangsburgers, die eigenlijk weg moesten. In de jaren zeventig heb ik er nog eens een rondreis gemaakt, met mijn vader, die tamelijk gehandicapt was, dus het was niet echt een pretje. Daarna niet meer omdat ik er geen familie of vrienden heb en dus ook geen reden heb om erheen te gaan."

Tekst loopt door onder de foto

null Beeld TRBEELD
Beeld TRBEELD

Hoe oud zal Israël worden?

"Ik weet echt niet wat het perspectief voor het land is. De ingeslagen weg is militarisering en onderdrukking. Kun je nog van dat pad terugkeren, stel dat er een regering komt die dat zou willen? Als de Amerikaanse steun wegvalt, stort het hele land in. Het is een uitzichtloze situatie."

Wat vindt u van het vredesbeleid van premier Netanyahu?

"Dat is rampzalig. Israël heeft zichzelf totaal vastgezet. Je kunt jezelf niet eeuwig met militaire middelen blijven verdedigen. De muur die het land en Jeruzalem doorsnijdt is ook een catastrofe.

"Er is geen vredesbeleid. Neem de illegale nederzettingen en hoe kolonisten de bezette gebieden bevolken. Het hele beleid is erop gericht de Palestijnen eruit te werken. De tweestaten-oplossing is totaal uit beeld geraakt. Israël wordt eigenlijk geregeerd door militair denken."

Viert u het zeventigjarig bestaan?

"Er valt niets te vieren. Eerder mag de vlag halfstok. De staat Israël is een totaal echec. Destijds in de kibboets voelde ik ook hoop. Er werd gesproken over manieren om anders samen te leven. Dat lijkt nu zo lang geleden.

"Ik betreur het enorm dat het zichtbare antisemitisme toeneemt, ook in Nederland. Maar eerlijk gezegd helpt het beleid van Israël ook niet echt om antisemitisme te lijf te gaan. Mensen gooien anti-Israël zijn en antisemitisme door elkaar. Anderen gebruiken het 'pro-Israël zijn' om daarmee de islam zwart te maken."

Lees ook: Opperrabijn Jacobs: 'Vrees moet er zijn voor God, niet voor terroristen'

Een van de vijf Nederlanders met Joodse wortels die Trouw vraagt over hun band met dit land is opperrabbijn Binyomin Jacobs (69): 'Israël is eeuwig. Dat er Palestijnse opstanden op de agenda staan beangstigt mij niet.'

. Beeld .
.Beeld .

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden