De sportclub moet zich heruitvinden

Campagne moet zorgen voor leden en geld

De georganiseerde sport staat onder druk: inkomsten dalen, ledenbestanden kalven af. De campagne 'Laat je sportclub niet in zijn hemd staan' moet het tij keren.

Het mantra is transitie. Volgens Gerard Dielessen, directeur van NOC-NSF, moeten de sportverenigingen hun beleid van aanbodgericht wijzigen naar vraaggericht? De campagne roept clubs op met ideeën te komen, 'tactieken' geheten. Met als kernvragen: hoe activeer ik meer vrijwilligers; hoe werf ik nieuwe leden; hoe trek ik meer sponsors aan?

Veel bonden en clubs zijn al in beweging gekomen. Met creatieve lidmaatschappen, open verenigingen, aanbod van alternatieve sportvormen, abonnementen voor scholieren en het openstellen van kantines voor diverse activiteiten, zoals kinderopvang.

De campagne moet in 2015 resulteren in een overzicht van de honderd meest aansprekende ideeën. Het beste idee wordt bekroond met 10.000 euro. De actie wordt bekostigd door het ministerie van VWS.

Vastgesteld wordt dat sportdeelname in Nederland stijgt, maar dat het aantal clubleden (vier tot vijf miljoen) gestaag daalt. Mensen verkiezen vrijblijvende manieren van sporten boven de traditionele competitiesporten op vaste uren. Zet die trend door, dan ontstaat een groot probleem.

Gerard Dielessen: "We beschikken dankzij de clubs over een basisinfrastructuur die uniek is in de wereld. Daarmee willen we meer mensen in beweging krijgen. Dat lukt ook; meer mensen bewegen, maar ze doen dat in toenemende mate ongeorganiseerd."

"Wat is dan het probleem?, kun je dan vragen. Wel, ik ben ervan overtuigd dat zónder die fantastische infrastructuur de groei van het aantal sportende mensen niet zo groot zou zijn."

Naast het aandragen van oplossingen voor het afkalvende ledenbestand, moet de campagne de waarde van de clubs benadrukken. Bijvoorbeeld richting gemeenten, die geconfronteerd met een decentralisatie op subsidies moeten beknibbelen en kosten van accommodatieonderhoud bij clubs gaan leggen. Een kwart van de clubs heeft al moeite de begroting sluitend te krijgen

Niet alleen de basis van de sport dreigt te verrotten, maar ook wat er boven hangt. Dit jaar verschenen er al alarmerende berichten over de financiële situatie bij veel bonden. En gisteren bij de algemene vergadering van NOC-NSF bleek dat ook de sportkoepel in de rode cijfers zit. Sinds 2012 is de reservepot van 50 miljoen euro met de helft geslonken.

Een reden daarvoor is dat nationaal sportcentrum Papendal, onvoldoende bezet is. Tweede reden is een daling van de lotto-inkomsten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden