De sport gaat almaar door, of we nu op vakantie zijn of niet

Rob Schouten

En ik die vorige week dinsdag op deze plaats nog beweerde dat na de Tour de France een soort korte sportieve zomerslaap, een sabbatical, zou invallen! Wat een wereldvreemde illusie! Een dag later zat ik alweer voor de buis om naar de eerste Europa Cupwedstrijden te kijken. En dan direct door naar de WK zwemmen in Rome, waarna de start van de voetbalcompetitie afgelopen weekend, de NK atletiek. Welnee, er bestaan allang geen winter- en zomerslapen meer. De sport gaat almaar door, of we nu op vakantie zijn of niet, het is een vierentwintiguurs-economie geworden.

Wat dat betreft zaten alle vroegere utopieën (Thomas More, Jules Verne, Aldous Huxley, George Orwell), die geen of maar een klein plekje inruimden voor sport en sportieve bezigheden, er behoorlijk ver naast: wij kunnen ons een bestaan zonder sintelbanen, stadions, zwembaden en grasvelden waarop onze soortgenoten zich rekken en strekken, niet meer voorstellen. Zelfs in oorlogstijd gaan de competities door en de gedachte van de Olympische Spelen als er in de wereld iets misgaat, ‘The Games must go on’ wordt geloof ik door niemand serieus betwist.

Enfin, geen sportvrij weekend dus, het zij zo. Een beetje murw zat ik daarom naar de eerste voetbalcompetitieronde te kijken, de corebusiness van sport in Nederland zeg maar. Wat zou er over blijven als je dat zou weghalen? Nog meer gebroken huwelijken, schat ik, erger ontsporende jongeren, misschien ook zouden we langzaam de kerk weer binnendruppelen. Het is gewoonweg onvoorstelbaar geworden. Soms slaat de angst me om het hart, hoe moet het nog verder evolueren? Nog beter! Nog sneller!

Michael Phelps zei afgelopen week te snakken naar het moment dat zijn sport weer gewoon zwemmen zou worden, in plaats van een strijd om supersnelle zwempakken. Het klonk alsof hij weer aan lianen door het oerwoud wilde slingeren, de bal van dorp naar dorp schoppen. Dat gevoel herken ik wel: hou eens op met die dolgedraaide sportmachinerie, het moet een aardigheidje blijven, zeg! Weet u nog, ‘disport’, ‘se desporter’: zich verpozen.

En (zucht) de sportagenda van deze week er maar weer eens bijgehaald: Ronde van Polen, World Grand Prix Volleybal in Taiwan, Engeland-Australië (cricket), WK Star zeilen. En natuurlijk gewoon voetbal, altijd en overal voetbal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden