De spijker die uitsteekt wordt omlaag geslagen

Vergeet de verkiezingen in Rusland, zegt Newsweek deze week. De Russische politiek speelt zich af binnen het Kremlin. Terwijl alle media-aandacht zich richt op Poetin en de parlementsverkiezingen, wordt de ware strijd gestreden achter de deuren van het presidentieel paleis. Een bureaucratische elite vecht om macht en rijkdom, met de inzet van tegengestelde ideologieën.

Newsweek beschrijft verschillende spelers uit de clan: isolationisten, zoals Vladislav Soerkov en Igor Setsjin, die een sterk, onafhankelijk Rusland willen als tegenspeler van de VS, en globalisten als de ministers Alexej Koedrin en Sergej Lavrov, die de banden met de VS juist willen verbeteren. Poetin zorgt voor een machtsbalans tussen deze figuren, van wie velen zijn KGB-achtergrond delen. De huidige positieve mediageluiden over Ruslands groei en de parlementsverkiezingen onttrekken deze strijd uit het zicht. Het gevolg is dat wezenlijke debatten over de toekomst van Rusland en zijn economisch en buitenlands beleid uitblijven.

„Waarom hebben wij de iPod niet uitgevonden?” vragen Japanse bedrijven zich af. Newsweek beschrijft hoe Japan zijn rol als technologisch leider aan het verliezen is in het digitale tijdperk. Paradoxaal genoeg is Japan het land met het grootst aantal patentaanvragen. Het Japanse budget van 89 miljard euro voor onderzoek en innovatie is het op twee na grootste ter wereld. Het gebrek aan succes op de markt wijt het tijdschrift aan de Japanse bedrijfscultuur. Door de strenge hiërarchie, conservatieve managers en een afkeer voor risico’s krijgen radicaal nieuw ideeën geen kans.

Ook The Economist signaleert dit drama in het Japanse bedrijfsleven en wijdt er een lang artikel aan. Het is tijd voor een nieuw Japans model, stelt het tijdschrift. Het industriële model dat in de tweede helft van de twintigste eeuw voor het ’Japanse wonder’ zorgde, waar de Toyota het trotse toonbeeld van is, voldoet niet meer. Het bedrijf was een sociale gemeenschap en conformisme een belangrijker waarde dan individualisme. Het Japanse spreekwoord ’de spijker die uitsteekt wordt omlaag geslagen’ vat deze bedrijfscultuur goed samen. Omdat deze cultuur de concurrentiepositie van Japanse bedrijven verzwakt, gaan veel organisaties op zoek naar een westers model. Volgens Howard Stringer, directeur van Sony, is het de kunst om te veranderen, zonder de Japanse waarden te verliezen. Op naar een hybride model dus.

Der Spiegel richt de blik op Afrika. Het tijdschrift wijst erop dat de oorlog in Darfur ook de naburige Centraal-Afrikaanse Republiek mee de afgrond in sleurt. Rebellengroepen, gesteund door Khartoem, teisteren het land en duizenden Soedanese vluchtelingen trekken de grens over.

Jonge Duitse regisseurs herontdekken ’de bergfilm’, stelt het tijdschrift verder. Maar films die zich afspelen in de bergen behoren tot een gevaarlijk genre. In de jaren dertig gebruikten regisseurs als Leni Riefenstahl de bergen als enscenering voor films over vaderlandsliefde en heldendood. De films vertolkten een Duitse romantiek die de nazi’s hebben uitgebuit. Sindsdien ’zijn bergen fascistisch’ zoals essayist Michael Rutschky het zegt. Voor het eerst durven jonge, moedige regisseurs het weer aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden