De spetter van Europa is een zoeker

Hij is gekozen tot de 'Hunk', spetter, van Europa. De Nederlandse Ernst Graamans (20) werd uit honderden knappe Europese mededingers door de MTV Hunk and Honey search uitgekozen tot nummer één. Prijs: een jaarcontract bij het prestigieuze Engelse modellenbureau Storm. Ernst zelf: “Misschien struikel ik morgen wel, val ik op mijn gezicht en zeggen ze: 'Dat contract, laat maar'.”

Je wordt niet zomaar 'Hunk'. Een mooi gezicht en een mooi lichaam zijn niet voldoende. Om deze titel te kunnen winnen moet je volgens de MTV-wedstrijdvoorschriften ook persoonlijkheid en uitstraling bezitten.

In de Oosterse theetuin in het New Age-centrum Oibibio zit de spetter van Europa in een spijkerjack en met een kralenketting om zijn nek achter een potje jasmijnthee: “Ik kom hier vaak, omdat ze lekkere vegetarische hapjes serveren.”

Ernst is al vier jaar strikt vegetarisch. “De manier waarop mensen met dieren omgaan, vind ik respectloos. Dan zie je een foto van een hoop dode varkens met een bulldozer erover heen. Daar staat bij: 'Ramp voor boeren'. Over de varkens wordt niet gerept. Dan denk ik dat we hier de plank misslaan.”

Hij lacht: “Hiervoor was ik een echte carnivoor. Ik was iemand van een steak extra large.”

Zijn buurjongen adviseerde hem foto's op te sturen naar de MTV-wedstrijd. Toevallig had zijn fotograferende nichtje net een paar goede foto's van hem gemaakt.

“Meestal sta ik niet goed op de foto. Trek ik veel te grote ogen. Kun je er zo 'Wanted' boven zetten.” Hij was de wedstrijd al bijna vergeten, toen hij hoorde dat hij in de halve finale zat.

Nuchter: “Ik ben dus de Hunk. Beetje gênant, maar wel leuk. Waarom ik werd gekozen? Dat hebben ze niet gezegd. Eh. . . ik was misschien net iets wat ze zochten. Of eh. . . mijn grote ogen? Vind ik mezelf knap? Dat hangt ervan af. Ik kan eruitzien als een zwerver. Als ik mezelf goed verzorg, dan ben ik wel tevreden over m'n uiterlijk. Ik zou mezelf geen stuk noemen. Dat vind ik gevaarlijk. Helemaal gevaarlijk is het om te veel naar lof te luisteren. Dat is niet goed voor je karakter.”

Innerlijke schoonheid, dat spreekt hem meer aan dan uiterlijke schoonheid. “Ook in de modellenwereld gaat het steeds meer om uitstraling dan om de perfecte maten. Tegenwoordig zijn modellen vaak minder perfecte mensen, maar ze hebben wel iets speciaals. De beste modellen bezitten een innerlijke schoonheid. Dat straalt uit hun ogen.”

Zelf gebruikt hij ook zijn ogen tijdens het praten. Groot als hij iets benadrukt, intens als hij spreekt over een passie.

“Ik ben een zoeker”, zegt hij. Dat blijkt. Tegen het einde van een veelbelovende gymnasiumcarrière, “een acht was nog laag”, hield hij de school, nog voor het eindexamen, plotseling voor gezien en vertrok voor vijf jaar naar India. Althans, dat was het plan. Hij had al van iedereen afscheid genomen. Maar dat land was hem toch iets te verwarrend en hij keerde na een aantal maanden terug naar Nederland. “Die enorme verschillen zetten me aan het denken. Het mooiste vlak naast het lelijkste, het rijkste vlak naast het armste. In hoeverre laat je je geestelijk beïnvloeden door armoede en door rijkdom? In hoeverre laat je je beïnvloeden door uiterlijkheden?”

Na zijn terugkeer in Nederland trok India toch weer, en opnieuw pakte hij zijn koffers. Tussendoor maakte hij nog furore in het Amsterdamse nachtleven. Maar dat hield hij na een half jaar voor gezien. “Daar viel niks te halen. Te oppervlakkig.”

School, daar moest hij niet meer aan denken. “Molecuulformules uit elkaar trekken en weer in elkaar zetten. Dat sloot niet aan bij datgene waar ik mee bezig was.”

Na India besloot Ernst tot een wat vaster leven. Hij haalde zijn havo-certificaten en kreeg een baan bij Schiphol als hoge-risicobeveiligingsbeambte. “Potentiële terroristen ondervragen. Een moeilijke baan, want je moet mensen bij voorbaat wantrouwen.”

Deze baan heeft hij nog, maar waarschijnlijk niet lang meer. Londen wacht op hem. Ernst maakt grote kans binnenkort op de voorkant van bekende modetijdschriften te staan.

Zijn relativering van een mooi uiterlijk heeft nog een andere oorzaak: hij gelooft in reïncarnatie en karma. “Ieder wordt met een stel kaarten in z'n hand geboren, en waar je in een volgend leven terechtkomt, hangt af van hoe je die kaarten gebruikt. Mensen die in een sloppenwijk worden geboren, zullen misschien alle kansen grijpen die ze krijgen, terwijl rijke jongelui soms niet beseffen wat voor constructiefs ze met hun leven kunnen doen. Die gaan aan de drugs en dergelijke. Alles wat je overkomt, heb je aan jezelf te wijten. Mijn doel is uiteindelijk in een wereld van toewijding terecht te komen, waar je leeft vanuit liefde en respect. Dat lukt niet in één leven. Je zult ook niet in ieder leven in een mooi lichaam terechtkomen. Daarom moet je niet ziekelijk gehecht zijn aan je uiterlijk. Dat veroorzaakt pijn.”

Hij zwijgt en zegt dan: “Als je praat over het leven, lijkt het snel of je belerend bent. Dat je het wéét. Dat is niet mijn bedoeling. Met kennis moet je nederig omgaan. Eigenlijk praten mensen niet veel over de diepere dingen. Ze vinden al dat er sprake is van een diep gesprek als ze het over seks hebben gehad. Want dat vinden ze het belangrijkste in hun leven. Gesprekken zijn vaak oppervlakkig. Bij MTV vroegen ze hoe ik aan m'n spieren kwam. Ja, sport, zeg ik dan.” Hij doet aan Oosterse vechtsporten en conditietraining.

“Ik heb ook m'n momenten van zwakte. Je bent omringd door verleidingen van allerlei aard: rijkdom, eer, ijdelheid.”

Het zal niet verbazen dat Ernst zich op zijn achtste al verdiepte in de boeddhistische leer en ook nu nog geïnspireerd wordt door Oosterse filosofie en mystiek. Verder houdt hij van muziek. “Klassieke muziek, moderne muziek, Indiase muziek, pianomuziek, een eenzame viool is schitterend. Ik lees veel, op dit moment Herman Hesse. Belangrijk vind ik vriendschappen sluiten, mensen leren kennen. Ik ben wel selectief. Ik steek veel tijd in de juiste mensen. Mijn vrienden zijn voor mij essentieel.”

Al met al is Ernst eigenlijk geen gewone hunk, maar een filosofische hunk. Hoe gaat dat samen, de oppervlakkige modellenwereld en de niet-materiële levensvisie van de winnaar-spetter? “Dat gaat goed samen.” Want: “Kleding ontwerpen, maken en presenteren is eigenlijk gewoon een vak. Net als het maken en het tentoonstellen van een schilderij in een galerie.”

“Als je een nuchtere, gezonde kijk hebt op het modellenwerk en je niet te veel laat beïnvloeden door lof op je uiterlijk, denk ik dat je je heel goed in zo'n scene kunt bewegen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden