TaalTon den Boon

De spelling van kerke(n)raad heeft nog nimmer tot een kerkscheuring geleid

Heeft de ontkerstening eigenlijk geleid tot een afname van uitdrukkingen met het woord ‘kerk’ erin? ‘Kerken willen verzetten’ (het onmogelijke willen doen), ‘kerken op iemand bouwen’ (iemand erg vertrouwen), ‘de kerk op de toren zetten’ (iets verkeerd aanpakken) - het zijn uitdrukkingen die zonder label ‘archaïsch’ of ‘verouderd’ in de Van Dale staan. 

Maar worden ze nog wel gebruikt? Of beperken we ons nu tot ­idioom als ‘de kogel is door de kerk’, ‘voor het zingen de kerk uitgaan’ en ‘de kerk in het midden laten’? Die laatste uitdrukking, die zoiets als ‘geven en nemen’ betekent, schoot door me heen bij het lezen van een lezersvraag over de schrijfwijze van kerke(n)raad in een Trouw-artikel over de PKN. Daarin stond een paar keer het woord ‘kerkeraad’ en een lezeres had zich gestoord aan die ‘foutieve spelling’.

Volgens het Groene Boekje is ‘kerkenraad’ inderdaad de enige correcte spelling. Het eerste woorddeel (kerk) heeft namelijk een meervoud op -en, en volgens de Taalunie moet de samenstelling (kerkenraad) dan met een tussen-n worden gespeld. Sommige media bieden hun auteurs echter de vrijheid van de officiële spelling af te wijken, bijvoorbeeld als zij vinden dat kerkenraad de gedachte aan een raad van meer dan één kerk oproept.

Spelling is een kwestie van afspraken en die afspraken zijn - behalve misschien in het onderwijs, in de ambtenarij of desnoods in een huisstijl - niet af te dwingen. Vandaar dat in de krant variatie in de spelling van kerke(n)raad voorkomt: wie gisteren op www.trouw.nl beide varianten opzocht, vond dan ook 454 x kerkeraad en 965 x kerkenraad.

In de rubriek Taal worden grammaticale geschillen, etymologische enigma’s en andere taaltwijfels voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Ook een taalvraag? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl of tdb@taalbank.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden