Column

De speeltuinnorm in de bubbel van Ajax

Beeld Maartje Geels

Bij een verhaal over Ajax is deze week in Voetbal International paginagroot een legpuzzel afgebeeld. 

Op elk stukje staat de naam van een speler; een paar zitten vast in de puzzel, een paar niet helemaal en de meeste liggen er los over verspreid. In liefst vijf pagina’s worden de mogelijkheden van trainer Marcel Keizer uit de doeken gedaan, de keuzes die hij zou kunnen of moeten maken.

Toen ook maandag bij Fox al uitvoerig in die trant was gesproken, wilde ik toch eens een kanttekening maken. Gaat het hier en aan andere voetbalpraattafels niet heel lang en met een merkwaardige teneur over Ajax, vroeg ik, de ploeg die vroeg in de marginale Nederlandse competitie al best ver, acht punten, achterstaat op de koploper.

Mijn tafelgenoten keken me vreemd aan. Presentator Kees Jansma zei dat Ajax een grote club is, met veel talenten. Dat eerste is waar – ik zeg natuurlijk niet dat er geen aandacht voor Ajax moet zijn. Het tweede, dat van de talenten, is in de Nederlandse (of Amsterdamse) beleving waar.

Acht punten

Juist omdat Ajax al acht punten achterstaat, praten we er veel over, counterde Jansma mijn woorden. Juist hier wringt iets, in mijn ogen en oren. Er wordt niet over gesproken als over de club die al drie keer op rij geen kampioen is geworden, de ploeg die geen Europees voetbal speelt en die in die marginale competitie al elf punten verspeelde. Er wordt gesproken over een ploeg die een keur aan mogelijkheden zou hebben, er wordt gesproken over de luxe van de trainer.

Hem wordt in kroegsferen de maat genomen: hij moet die opstellen en die natuurlijk niet – dat hij dat niet ziet. Ajax moet vaker met een verdediger minder gaan spelen, heet het. Dat is een systeem dat zelfs Zinedine Zidane met Real Madrid niet speelt – hij zou wel gek zijn.

In Nederland kan het wel, heet het. Dat mag soms zo zijn, maar zit er niet iets heel vreemds in? Het kan hier, omdat het niveau zo laag is, zo laag dat we zijn afgezakt tot waar we staan. Daar moeten we van weg, toch? Maar nee, er wordt getheoretiseerd naar de situatie: hier moet het kunnen, een systeem dat je op een al iets hoger niveau niet in je hoofd zou moeten halen – een systeem dat hier daarom niet meer dan een speeltuinsysteem kan zijn.

Frenkie de Jong 

In dat systeem zou er ruimte zijn voor Frenkie de Jong, een al 20-jarige middenvelder die weinig speelt. Dat is bij Ajax uitzonderlijk, op die leeftijd, als je een groot talent heet te zijn. Is hij dat? Hij kan sierlijk paraderen, en dat kan in Nederland. Of hij de inhoud en het tempo voor een hoger niveau heeft, kun je betwijfelen, voorzichtig gezegd.

Ook de spelmaker van Ajax, Hakim Ziyech, wordt geprezen. Hij lijdt nogal wat balverlies, vergelijk dat eens met de moderne middenvelders op de hogere treden in het voetbal. In Nederland kan dat, heet het weer: er staan ook wat goede passes tegenover. De denkslag wordt niet gemaakt hoeveel vlotter en vloeiender het nu steeds stokkende spel zou kunnen zijn met een speler daar, goed en zuinig, met een verantwoorde foutenlast.

Voetbalcrisis

Het is je reinste bubbel, de bubbel van Ajax. Geen ruimte daarin voor de vraag hoe groot die talenten werkelijk zijn. Acht punten achterstand? Het wordt geblockt, zoals dat in bubbels gaat.

Ruimte is er al helemaal niet voor de strengheid die juist nu, in onze voetbalcrisis, is vereist. Hoe zwaar het ook mag klinken: zolang de speeltuinnorm van wat kan in Nederland niet wordt afgestoten, zolang wordt gesuggereerd dat hier de luxe zou kunnen bestaan om puzzels te leggen, zo lang kan nog niet een eerste stapje omhoog worden gezet.

Hier vindt u meer columns van Henk Hoijtink. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden