De Serie

De spanningsboog verdwijnt een beetje in de spin-off van 'Breaking Bad'

Bob Odenkirk, als advocaat Jimmy McGill in 'Better Call Saul'.

Het vierde seizoen van ‘Better Call Saul’ verschijnt aflevering voor aflevering op Netflix. De serie blijft leuk, de cast is onverminderd sterk.

Aan de wieg van Better Call Saul stond megahit Breaking Bad, over de aan kanker lijdende scheikundeleraar Walter White, die met een handel in crystal meth probeert zijn behandeling te bekostigen. Dat loopt natuurlijk helemaal uit de hand en in de loop van vijf seizoenen ontpopt de knullige Walter zich tot genadeloze drugscrimineel, zo nu en dan bijgestaan door de louche advocaat Saul Goodman.

Deze serie was zo’n succes dat de makers besloten tot een spin-off over Saul. In Breaking Bad was hij een vrolijke, sarcastische en bij vlagen vermoeiende noot tussen het geweld van de drugskartels. Better Call Saul gaat over advocaat Jimmy McGill, zoals Saul eigenlijk heet, in de jaren voor de gebeurtenissen van Breaking Bad. In deze prequel leeft Jimmy van slecht betaalde pro-deo-zaken en af een toe een klusje voor de onderwereld.

De eerste drie seizoenen draaiden met name om de vete tussen Jimmy en zijn oudere broer Chuck. Die laatste is een succesvolle maar arrogante advocaat die Jimmy het bloed onder de nagels vandaan haalt. Jimmy werkte zich op van straatjongen tot advocaat, maar kan niet rekenen op de waardering van Chuck, zelfs niet als hij een baan weet te krijgen bij een grote, respectabele firma. 

Zowel in Breaking Bad als in Better Call Saul speelt Bob Odenkirk als Saul/Jimmy de rol van zijn leven, de desolate brede straten van de stad Albuquerque blijven een prettig decor. Ook de rest van de cast is ijzersterk, ondanks de clichématige manier waarop de Mexicaanse drugskartels worden weergegeven: de klusjes van de drugsbaas worden opgeknapt door een zwijgzame, moordlustige tweeling met krokodillenleren schoenen en schimmige transacties vinden plaats op afgelegen industrieterreinen of middenin de woestijn.

Spoiler

Michael McKean (Chuck) en Odenkirk spatten in de eerste drie seizoenen van het scherm. In hun confrontaties voel je de frustratie van twee broers die elkaar al hun hele leven op de huid zitten. Maar – hier volgt een onvermijdelijke spoiler – Chuck is er niet meer in seizoen vier. Doordat Jimmy zijn tegenpool kwijt is en de frictie is verdwenen, verslapt de spanningsboog van de serie een beetje. 

Bovendien duurt het allemaal wat lang: we kijken al vier seizoenen naar Jimmy die balanceert tussen goed en kwaad. Hij regelt hier en daar een louche klus, maar doet ook zijn uiterste best om aangenomen te worden als verkoper in een telefoonwinkel, nu hij voor een jaar is geschrapt van het tableau. Wat moet er nog gebeuren zodat Jimmy definitief Saul Goodman wordt? Dat is immers waar de serie over gaat.

Die traagheid komt ook door de overige verhaallijnen. Behalve de beslommeringen van Jimmy volgen we ook drugscrimineel-in-berouw Nacho Sanchez, liefhebbende opa annex genadeloze bandiet Mike Ehrmantraut en kiprestauranthouder/kartelkoning Gus Fring, die van de omstandigheden gebruikmaakt en zijn drugsimperium langzaam uitbreidt. In Breaking Bad hebben deze personen – op Sanchez na – allemaal een link met Saul, dus zullen ze allemaal invloed hebben op wie Jimmy uiteindelijk wordt. Maar met een vijfde seizoen in de steigers zou die transformatie veel langer kunnen duren dan goed is voor de serie. 

In De Serie wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden