De spanning is te snijden in Damascus' straten

Strengere controles aan de wegversperringen, meer veiligheidsmaatregelen, verplaatsing van troepen: Damascus bereidt zich voor op een confrontatie met het Westen, dat Syrië beschuldigt van het uitvoeren van een chemische aanval in de buitenwijken van de hoofdstad.

De Syrische president Assad zei gisteren tegen een Jemenitische delegatie dat zijn land zich tegen iedere aanval zal verdedigen en dat het Syrische volk 'verzekerd is van de overwinning'.

Met een aanval in het vooruitzicht zegt Rana zich 'enorm ongerust te voelen. Ze heeft besloten om haar huis in Koedsaja, ten noorden van Damascus, te verlaten en naar haar ouders te gaan in de wijk Mazra, in het centrum van de stad. "Bij mij thuis blijven kan gevaarlijk zijn. Met mijn man gaan we naar mijn ouders tot duidelijk wordt wat er gaat gebeuren", legt ze uit. Haar huis bevindt zich op de berg Kassioen, waar zich veel militaire bases en artilleriestellingen bevinden die uitkijken over de buitenwijken van de Syrische hoofdstad.

Ook Aissar maakt zich klaar om te vertrekken. Hij heeft zijn bagage klaarstaan om maandag met zijn vrouw en kinderen naar de Libanese hoofdstad Beiroet te rijden, waar zijn schoonouders een huis hebben gehuurd. Zijn appartement ligt pal naast een gebouw van de luchtmacht, in de wijk Aboe Roemanee, een gebouw dat vrijwel zeker door een eventuele westerse aanval zal worden getroffen.

Overal in de Syrische hoofdstad is de spanning voelbaar. De nadruk ligt op mobilisatie. De politie lijkt klaar te staan om iedere onrust in de kiem te smoren. Veiligheidsagenten patrouilleren bewapend door de straten. Al een aantal maanden is pakweg de helft van de straten in Damascus afgesloten voor het verkeer. Versperringen en zandzakken beschermen de belangrijkste gebouwen in de stad.

Deze ochtend deed Ammar en meer dan drie uur over om vanaf Qtaife, 50 kilometer te noorden van de stad, naar zijn werk in Damascus te komen. "Er waren massa's mensen onderweg, de soldaten hadden hun controles verscherpt en inspecteerden alle auto's. Ik voel me alsof ik een heel lange reis heb gemaakt", vertelt hij vermoeid. De dertigjarige Lana, die werkt voor een belangrijke humanitaire organisatie, zegt dat veel van haar collega's al verlof hebben genomen. Ze gokken erop dat ze snel naar Europa kunnen reizen, zegt ze.

Volgens een verantwoordelijke van de veiligheidsdiensten heeft het Syrische leger zich op allerlei mogelijke westerse aanvallen voorbereid. "We werken, zoals alle strijdkrachten in de wereld, op basis van verschillende scenario's. We nemen maatregelen om het land te beschermen en zorgen dat we voorbereid zijn voor een adequaat antwoord."

In de ziekenhuizen zijn meer militairen aanwezig. In een groot hospitaal in een buitenwijk hebben acht veiligheidsagenten donderdag binnen in het gebouw posities ingenomen. Het leger is de afgelopen 48 uur begonnen om troepen te verplaatsen, in Damascus, maar ook in Hama.

Volgens de Syrische mensenrechtorganisatie OSDH zijn tientallen commandanten en brigade-officieren naar veilige plekken geëvacueerd.

(AFP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden