De spannendste race ooit in Nigeria

Reportage | Sluiers en korte rokjes in Kaduna: de christenen gaan voor Jonathan, de moslims voor Buhari

Vier jaar geleden ging het in de Noord-Nigeriaanse stad Kaduna vreselijk mis na de presidentsverkiezingen. In het hele noorden van het land vielen volgens Human Rights Watch minstens 800 doden toen aanhangers van de islamitische, noordelijke kandidaat Buhari diens verlies van zittend president, de christelijke zuiderling Goodluck Jonathan, niet accepteerden. Fraude, riepen ze. In de gelijknamige deelstaat Kaduna, waar zowel moslims als christenen wonen, zouden minstens 400 van de dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Zaterdag nemen Jonathan (57) en Buhari (72) het weer tegen elkaar op. Voor Buhari is het zijn derde gooi naar het presidentschap sinds hij in de jaren tachtig kort juntaleider was. Het wordt de spannendste race ooit. Beide kandidaten zitten elkaar op de hielen volgens de - politiek gekleurde - peilingen. Dat betekent dat er weer kans is op geweld, omdat de teleurstelling groot kan zijn. Vooral in Kaduna, waar beide kandidaten ongeveer evenveel steun genieten.

Zijn de inwoners bang? "Ik niet", zegt Mohammed Lawal (31), een soort jonge Buhari-lookalike, nonchalant. Hij is vader van zeven kinderen en verkoper van medicijnen van twijfelachtige kwaliteit. "Als mijn tijd gekomen is, is mijn tijd gekomen. Ik kies weer voor Buhari. De man is eerlijk en kan als ex-militair bescherming garanderen tegen terrorisme." Dat is voor winkelhoudster Halima Saka ("ouder dan 60") doorslaggevend. "Ik heb te veel mensen verloren bij het geweld van Boko Haram in Maiduguri en Jos in het noordoosten. Iedereen vlucht weg. Ik wil een leider die discipline en respect voor wetten terugbrengt naar Nigeria."

Bakari Tukur Mohammed (27), student en klusjesman, voegt daaraan toe dat ex-generaal Buhari geen geldwolf is, zoals zoveel Nigeriaanse politici. "Hij wilde maar 10 procent van zijn wachtgeld. Zulk leiderschap hebben we nodig."

Aan de andere kant van de Kaduna-rivier, in het door christenen gedomineerde zuiden van de stad, zijn tegenovergestelde geluiden te horen. Daar is ook beduidend minder openheid en meer angst. "Mijn stem is privé. Dat hou ik liever voor mezelf", zegt de één na de ander.

Het straatbeeld in Kaduna laat een gemengde samenleving zien vol lange sluiers en korte rokjes. Maar moslims en christenen leven in werkelijkheid vrij gescheiden. Ze noemen hun gelijknamige deelstaat niet voor niets 'Mekka en Jeruzalem'. In noordelijk 'Mekka' is moslim Buhari populair, in zuidelijk 'Jeruzalem' christen Jonathan.

"Maar dat komt niet door zijn geloof", zweert een eigenaresse van twee winkeltjes vol schrijfwaren en kantoorartikelen, Phoebe Amara (50). "Jonathan doet veel voor vrouwenemancipatie en vrouwelijke ondernemers. Dat wordt nooit onderkend, maar hij probeert echt wel dingen te veranderen. Buhari's verleden tekent hem als een man die geen genade kent. Hij sloot veel mensen op en door harde bezuinigingsmaatregelen was het leven heel zwaar. Ik stem niet op geloof, maar op ideeën."

Ten noorden van de Kadunarivier zeiden ook veel moslims dat geloof er niet toe doet. Maar aannemer Dunyie Zango (37) geeft eerlijk toe dat hij als christen onmogelijk op een moslim kan stemmen. "Dat is taboe volgens de Bijbel. Ik denk ook dat een islamitische leider mij kan belemmeren in het belijden van mijn geloof. Dus ik stem op Jonathan. Dat doe ik trouwens in een wijk met moslims in het zuiden, omdat ik daar vandaan kom en ik me daar ooit heb laten registreren."

Dat zou onderneemster Amara niet durven. Na het jaar 2000, toen er vanwege de invoering van sharia-wetgeving religieuze rellen uitbraken in deelstaat Kaduna en er minstens 1295 doden vielen, was voor haar de maat vol. Ze besloot van 'Mekka' naar 'Jeruzalem' te verhuizen. "Hier voel ik me prima. Hier zijn minder hangjongeren die drugs gebruiken en dolken kunnen trekken. Maar ook hier ga ik stemmen en meteen naar huis. Ik wil geen problemen."

Verkiezingsbeloftes

Jonathan:

Economie: minder afhankelijkheid van ruwe olie en meer diversiteit, door extra steun voor de agrarische sector

Infrastructuur: heropleving van de spoorwegen en verbetering wegennet

Werkgelegenheid: 2 miljoen nieuwe banen per jaar en steun aan jonge ondernemers en afgestudeerden

Buhari:

Veiligheid: Boko Haram binnen een paar maanden verslaan

Corruptie: uitroeien. "Als Nigeria corruptie niet vernietigt, zal corruptie Nigeria vernietigen."

Werkgelegenheid: 20.000 nieuwe banen per deelstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden