De spagaat van het huis Saoed

Saoedi-Arabië. Voor veel gewone Amerikanen is dit land synoniem aan moslim-fundamentalisme en terreur. Vijftien van de vliegtuigkapers die op 11 september 2001 dood en verderf zaaiden in New York en Washington, waren van Saoedische afkomst.

Het land zit al sinds de jaren veertig in een spagaat. Als bakermat van de islam en als het land met de twee heiligste plaatsen van de islam -Mekka en Medina- herbergt het een van de conservatiefste stromingen in de islam: het Wahhabisme. De terrorist Osama bin Laden is een exponent van deze stroming. Vrouwen hebben geen stemrecht in Saoedi-Arabië en het gebruik van alcohol is er streng verboden. Aan de andere kant, is Saoedi-Arabië sinds jaar en dag een van de belangrijkste bondgenoten van Amerika in het Midden-Oosten. Tot voor kort had het Amerikaanse leger er belangrijke bases. Het wemelt er van westerse medewerkers van oliemaatschappijen, die in afgeschermde enclaves wonen.

En dat is precies de tegenstrijdigheid waarmee het Saoedische koningshuis voortdurend te maken heeft: de olie, met zijn westerse belangen en bemoeienissen aan de ene kant, en aan de andere de ergernis en woede hierover bij een overwegend conservatief-islamitische bevolking. 'Het huis van Saoed' geeft een indringend beeld van het geschipper van de Saoedische machthebbers tussen westerse oliebelangen en islamitische tradities.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden